Στα «σκαριά» οι εργασίες βελτίωσης της Διώρυγας του Σουέζ

Στα «σκαριά» οι εργασίες βελτίωσης της Διώρυγας του Σουέζ

101
Στα «σκαριά» οι εργασίες βελτίωσης της Διώρυγας του Σουέζ

Η Αρχή του Καναλιού του Σουέζ (SCA) ξεκίνησε εργασίες βυθοκόρησης για να επεκτείνει μια δεύτερη λωρίδα, που θα επιτρέπει την αμφίδρομη κυκλοφορία σε ένα κομμάτι στο νότιο τμήμα του καναλιού, κοντά στο σημείο όπου προσκόλλησε το «Ever Given» τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η SCA σκοπεύει να επεκτείνει μια δεύτερη λωρίδα καναλιού που άνοιξε το 2015 κατά 10 χλμ., για να έχει μήκος 82 χλμ.

Το έργο είχε αρχίσει μετά από οδηγίες του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, «ώστε να ξεκινήσει αμέσως η εφαρμογή του προτεινόμενου αναπτυξιακού σχεδίου και να τεθεί σε εφαρμογή το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το συντομότερο δυνατόν».

Το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ από το μήκους 440 μ. πλοίο εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given», στο νότιο τμήμα του καναλιού, από τις 23 έως τις 29 Μαρτίου καθυστέρησε τη διέλευση εκατοντάδων πλοίων μέσω της πλωτής οδού, διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Το «Ever Given», φορτωμένο ακόμη με χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, βρίσκεται στη Μεγάλη Πικρή Λίμνη μεταξύ δύο τμημάτων του καναλιού, εν μέσω διαφωνίας σχετικά με αξίωση αποζημίωσης της SCA εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας Shoei Kisen.

Φωτό: SUEZ CANAL AUTHORITY/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.