Η κόντρα Κίνας και Αυστραλίας τώρα και στο εμπόριο LNG;

Η κόντρα Κίνας και Αυστραλίας τώρα και στο εμπόριο LNG;

161
Η κόντρα Κίνας και Αυστραλίας τώρα και στο εμπόριο LNG;

Το LNG ενδέχεται να αποτελέσει το επόμενο εμπόρευμα το οποίο η Κίνα θα σταματήσει να εισάγει από την Αυστραλία, στον απόηχο των εμπορικών διενέξεών τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, έχει προταθεί σε μικρότερους αγοραστές LNG στην Κίνα να αποφύγουν τις εισαγωγές από την Αυστραλία.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεπίσημη αυτή απαγόρευση προσώρας αφορά τους Κινέζους εισαγωγείς LNG «δεύτερης ταχύτητας» και όχι τους σημαντικούς κρατικούς παίκτες, που αντιπροσωπεύουν το 90% των εισαγωγών. Ερωτηματικό αποτελεί το εάν το Πεκίνο έχει υπολογίσει το κόστος μιας τέτοιας κίνησης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το κόστος της απαγόρευσης εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία αυξάνεται διαρκώς. Σαφώς, όμως, χώρες όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ μπορούν να καλύψουν το κενό στις προμήθειες που θα δημιουργηθεί.

Οι πολιτικές και εμπορικές διενέξεις των δύο χωρών έχουν οδηγήσει το προηγούμενο διάστημα σε ανεπίσημες απαγορεύσεις στις κινεζικές εισαγωγές κρασιού, κριθαριού και κρέατος από την Αυστραλία.

Φωτό: Garry Chapple/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.