Και πάλι σε λειτουργία ο αγωγός της Colonial Pipeline

Και πάλι σε λειτουργία ο αγωγός της Colonial Pipeline

73
Και πάλι σε λειτουργία ο αγωγός της Colonial Pipeline

Ο αγωγός της Colonial Pipeline ξεκίνησε και πάλι να μεταφέρει καύσιμα προς την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ την ώρα που τα πρατήρια βενζίνης είχαν αρχίσει να «στεγνώνουν». Ωστόσο επισημαίνεται από τους διαχειριστές του αγωγού ότι ενδέχεται να χρειαστούν αρκετές ημέρες έως ότου επανέλθει ο αγωγός σε πλήρη δυναμικότητα.

Η επαναλειτουργία του αγωγού, ο οποίος μεταφέρει περίπου ποσοστό 50% των καυσίμων που καταναλώνονται στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, ήρθε μετά από έξι ημέρες πλήρους αδράνειας μετά την κακόβουλη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η Colonial Pipeline και αποδίδεται στο εγκληματικό δίκτυο DarkSide.

Σε πολλές πολιτείες της Ανατολικής Ακτής η προμήθεια καυσίμων έχει βρεθεί υπό πίεση, μετά τις κινήσεις πανικού που ακολούθησαν την παύση λειτουργίας του αγωγού της Colonial. Παρά τις εκκλήσεις των αρχών των ΗΠΑ πολλές ήταν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι καταναλωτές έσπευσαν να προμηθευτούν άμεσα καύσιμα οδηγώντας πολιτείες όπως η Φλόριντα να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στον απόηχο αυτής της κακόβουλης κυβερνοεπίθεσης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα την Τετάρτη  12  Μαΐου με σκοπό να ενισχύσει την ομοσπονδιακή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και να θωρακίσει τα ψηφιακά πρότυπα ασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα.

Το εκτελεστικό διάταγμα καθορίζει μια σειρά πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες δίνοντας πρόσβαση σε καλύτερα εργαλεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Είναι βέβαιο ότι αυτή η επιτυχής επίθεση στον αμερικανικό κυβερνοχώρο και η διακοπή της λειτουργίας ενός από τους μεγαλύτερους αγωγούς της χώρας για σχεδόν μια εβδομάδα, έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια υποδομών που είναι ζωτικές για τις ΗΠΑ.

Φωτό: ERIK S. LESSER/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.