Το Ιράκ με το βλέμμα στην εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου

Το Ιράκ με το βλέμμα στην εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου

73

Το Ιράκ, η χώρα του OPEC με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου, σκοπεύει να επενδύσει $3 δισ. στην Basra Gas Company τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να ενισχύσει τη δυναμικότητα παραγωγής φυσικού αερίου.

Το Ιράκ, με επενδύσεις όπως αυτή, αναζητεί τρόπους για την κάλυψη των εγχώριων ενεργειακών αναγκών.

Σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA, o υπουργός Πετρελαίου, Ihsan Abdul Jabbar, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί να φτάσει στην παραγωγή 1.400 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέσω αυτής της επένδυσης. Ο υπουργός εξήγησε ότι, με βάση την κυβερνητική δέσμευση να καλυφθούν οι δαπάνες της Basra Gas Company, τα επενδυτικά προγράμματα είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και άλλα παρόμοια πρότζεκτ στη χώρα, ενώ ενδιαφέρον προκαλούν οι τεχνικές συζητήσεις για επενδύσεις αμερικανικών και άλλων ξένων εταιρειών στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Akkas στην επαρχία Anbar.

Η Basra Gas Company αποτελεί μια 25ετή σύμπραξη μεταξύ του ιρακινού κράτους, της Shell και της Mitsubishi. Η ιρακινή κυβέρνηση κατέχει μερίδιο 51%, με το μεγάλο αγγλο-ολλανδικό ποσοστό να φτάνει το 44% και την ιαπωνική εταιρεία να κατέχει μερίδιο 5%.

Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου από το Ιράκ, η οποία ήταν κατά μέσο όρο 19,9 δισ. κυβικά μέτρα το 2019, ξεπερνά την εγχώρια παραγωγή, η οποία ανέρχεται σε μόλις 10,8 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την έκθεση της BP «BP Statistical Review of Energy 2020».

Φωτό: GUILLAUME HORCAJUELO/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.