Πρωτοβουλία μεταξύ IMO και Γερμανίας για τη μείωση των εκπομπών των θαλάσσιων...

Πρωτοβουλία μεταξύ IMO και Γερμανίας για τη μείωση των εκπομπών των θαλάσσιων μεταφορών στην Ασία

90
Πρωτοβουλία μεταξύ IMO και Γερμανίας για τη μείωση των εκπομπών των θαλάσσιων μεταφορών στην Ασία

Ο IMO και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γερμανίας (BMU) υπέγραψαν συμφωνία με σκοπό την ανάληψη προπαρασκευαστικών ενεργειών, που θα οδηγήσουν στη μείωση εκπομπών των θαλάσσιων μεταφορών σε χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η συμφωνία αυτή που υπογράφηκε την 1η Απριλίου 2021 αποτελεί το πρώτο βήμα σε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ για τις εκπομπές των θαλάσσιων μεταφορών της Ασίας, γνωστό ως Blue Solutions Project, που στοχεύει στη στήριξη των χωρών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας σε θέματα περιβάλλοντος.

Το πλήρες εγχείρημα, μόλις εγκριθεί, θα στοχεύσει στη μείωση των εκπομπών αερίων GHG και άλλων ρύπων από πλοία εντός λιμένων και χερσαίων μεταφορών, μέσω βελτιώσεων ενεργειακής απόδοσης, βελτιστοποιημένων διαδικασιών και καινοτόμων τεχνολογιών (blue solutions).

Σε αυτό το πρωταρχικό στάδιο, ο IMO θα συνεργαστεί με τις ακόλουθες χώρες-εταίρους για την ανάπτυξη της πλήρους πρότασης έργου: Κίνα, Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα, εφόσον προκύψει η ανάγκη, να επιδιωχθεί η σύμπραξη και με άλλες ασιατικές χώρες. Η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και η Σιγκαπούρη ενδέχεται να κληθούν να συμβάλουν σε επίπεδο τεχνογνωσίας, ενώ το επίπεδο συμμετοχής τους στο έργο θα προσδιοριστεί και θα επιβεβαιωθεί κατά το στάδιο της αξιολόγησης.

Στην πληρότητά του, το Asia Maritime Transport Emissions Project, το οποίο πρόκειται να λάβει χρηματοδότηση περίπου 15 εκατ. ευρώ, είναι μόλις μία από αρκετές πρωτοβουλίες υπό τον ΙΜΟ που έχουν σχεδιαστεί για να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην εφαρμογή της αρχικής στρατηγικής του Οργανισμού για τα αέρια GHG.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.