Τα ηλεκτρικά οχήματα, τροχοπέδη για τη ζήτηση πετρελαίου;

Τα ηλεκτρικά οχήματα, τροχοπέδη για τη ζήτηση πετρελαίου;

141
Τα ηλεκτρικά οχήματα, τροχοπέδη για τη ζήτηση πετρελαίου;

Η αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται στο μέλλον να μειώσει αισθητά την ζήτηση του πετρελαίου και της βενζίνης. Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) διατύπωσε την εκτίμησή του ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν 230 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως μέχρι το 2030, εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την αγορά οχημάτων χαμηλών ή μηδενικών ρύπων.

Η πρώτη παγκόσμια έκθεση του IEA ανέφερε ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν πάνω από 2,5 φορές υψηλότερες από ό,τι τους ίδιους μήνες πέρυσι, όταν η πανδημία Covid-19 προκάλεσε μεγάλη ύφεση στις παγκόσμιες οικονομίες.

Παρά την οικονομική επιβράδυνση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων, οι αντίστοιχες πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατάφεραν να κάνουν ρεκόρ, πουλώντας συνολικά 3 εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο. Η αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρακολουθείται στενά από την ενεργειακή βιομηχανία και αναμένεται να μειώσει αισθητά τις πωλήσεις των υγρών καυσίμων, αλλά και των μεταφορών τους. Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να εξαλείψουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ και βενζίνη ημερησίως έως το 2030 και να εξοικονομήσουν ισοδύναμα 120 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Εάν οι κυβερνήσεις αυξήσουν τη φιλοδοξία τους και δώσουν μεγαλύτερα κίνητρα, τότε τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω την πώληση περίπου 3,5 εκατομμύριων βαρελιών πετρελαίου και βενζίνης την ημέρα, σχεδόν διπλασιάζοντας την εξοικονόμηση άνθρακα.

Η έκρηξη των ηλεκτρικών οχημάτων έχει δραστηριοποιήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες που πλέον κάθε μήνα βγάζουν στην παραγωγή ηλεκτρικά οχήματα. Ο IEA είπε ότι οι καταναλωτές ξόδεψαν 120 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 50% από το προηγούμενο έτος. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσέφεραν 370 ηλεκτρικά μοντέλα στην αγορά, σημειώνοντας αύξηση 40% σε σύγκριση με το 2019.

Η έκρηξη της ηλεκτροκίνησης αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να περάσουν στη επόμενη φάση. Οι 18 από τις 20 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες που αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, προετοιμάζονται να αυξήσουν τον αριθμό των προσφερόμενων μοντέλων, ενώ αναμένεται να αυξήσουν και τον αριθμό των ηλεκτρικών ελαφρών οχημάτων από τις γραμμές παραγωγής τους.

Η έκθεση του IEA αναμένει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη στην τεχνολογία των μπαταριών. Αυτή θα μειώσει αισθητά το βάρος και την τιμή τους, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η αυτονομία.

Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, αναμένεται αρκετές κυβερνήσεις να δώσουν επιπλέον κίνητρα προώθησης μέσων και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα αρτιότερο δίκτυο φόρτισης, σωστότερος προγραμματισμός και ισχυροί ταχυφορτιστές με χαμηλές τιμές χρέωσης, ώστε να δοθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πειστούν οι επαγγελματίες οδηγοί να περάσουν και αυτοί στην ηλεκτροκίνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: YNA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.