Bulkers: Η ξέφρενη πορεία των τονομιλίων εν μέσω «οργασμού» εξαγωγών αμερικανικών σιτηρών

Bulkers: Η ξέφρενη πορεία των τονομιλίων εν μέσω «οργασμού» εξαγωγών αμερικανικών σιτηρών

403
Bulkers: Η ξέφρενη πορεία των τονομιλίων εν μέσω «οργασμού» εξαγωγών αμερικανικών σιτηρών

Η αγορά ξηρού φορτίου παραμένει ισχυρή, και μάλιστα όχι μόνο για τα μεγαλύτερα μεγέθη, όπως τα Capesizes. Οι αμερικανικές εξαγωγές σιτηρών, που ευνοούν κατά κύριο λόγο τα μεσαίου μεγέθους bulkers, όπως τα Handymaxes και τα Panamaxes, έχουν πυροδοτήσει μια αύξηση στα τονομίλια κατά το α΄ τρίμηνο, σημειώνει σε ανάλυσή της η BIMCO. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τονομίλια που παρήχθησαν από τις εξαγωγές χονδροειδών σιτηρών των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 198,3%, αγγίζοντας τα $154 δισ.

«Η αγορά ξηρού φορτίου συνεχίζει την ισχυρή απόδοσή της και υποστηρίζεται εν μέρει από την υψηλή ζήτηση για εμπόριο σιτηρών, με τις ΗΠΑ να παρέχουν σημαντικό μέρος της στήριξης. Μόνο τον Μάρτιο, οι αμερικανικές εξαγωγές χονδροειδών σιτηρών ισοδυναμούσαν με ναυλώσεις 123 Panamaxes, εκ των οποίων περίπου τα 2/3 κατευθύνθηκαν προς την Άπω Ανατολή», τονίζει στην ανάλυση ο κ. Peter Sand, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO.

Οι εν λόγω εξαγωγές έφτασαν τους 9,2 εκατ. τόνους και συνολικά το Q1 άγγιξαν τους 21,3 εκατ. τόνους. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση τριμήνου και για αύξηση 120% συγκριτικά με το Q1 του 2020. Η Κίνα αποτελεί μέχρι στιγμής φέτος τον μεγαλύτερο αγοραστή αμερικανικών σιτηρών, έχοντας εισαγάγει 6,2 εκατ. τόνους και αφήνοντας πίσω τις πολύ χαμηλές εισαγωγές των προηγούμενων ετών, απόρροια των εμπορικών διενέξεων των δύο κρατών. Ιαπωνία και Νότια Κορέα επίσης αποτέλεσαν το α΄ τρίμηνο σημαντικούς εισαγωγείς αμερικανικών σιτηρών, καθώς παρέλαβαν αντίστοιχα 4,3 εκατ. τόνους και 1,7 εκατ. τόνους σιτηρών, σύμφωνα με στοιχεία της BIMCO.

Εικόνα1

Φωτό: Αmogh Μanjunath/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.