Δοκιμές για το μεγαλύτερο «αμφίβιο» πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας

Δοκιμές για το μεγαλύτερο «αμφίβιο» πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας

583
Δοκιμές για το μεγαλύτερο «αμφίβιο» πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας

Η Κίνα ισχυροποιεί τον στόλο της, με την είσοδο ενός νέου προηγμένου αμφίβιου πολεμικού πλοίου με την ονομασία «Hainan». Το πλοίο τύπου 075 βρίσκεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 30 στρατιωτικά ελικόπτερα όλων των ειδών και εκατοντάδες στρατιώτες.

Είναι πιθανό το «μεγαθήριο» να δημιουργήσει περαιτέρω ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, καθώς το πλοίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την προάσπιση των κινεζικών επιδιώξεων στην περιοχή, κάτι που προκαλεί όχι μόνο εκνευρισμό στην Ταϊβάν αλλά και ανησυχία στις γειτονικές χώρες.

Την περασμένη Παρασκευή, το πλοίο εγκαινιάστηκε επίσημα από τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στη ναυτική βάση της Sanya. Εκτός από το «Hainan», πλέουν ήδη σε μια γεωπολιτικά εύφλεκτη θαλάσσια περιοχή δύο ακόμα σκάφη, το «Dalian» τύπου 055 και το πυρηνικό υποβρύχιο «Long March-18», τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν γιγάντιους βαλλιστικούς πυραύλους όπως οι JL-1 και JL-2.

Με τη χρήση του «Hainan» ενισχύεται εμμέσως πλην σαφώς η κυριαρχία της Κίνας στα αμφισβητούμενα ύδατα και στα Νησιά Σπράτλυ, ωστόσο η ίδια δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περιοχή είναι ελεύθερη για πλοήγηση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πλοίο έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από φυσικές καταστροφές.

Φωτό: wikipedia.org / 星海军事

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.