Covid-19: Πτώση στις τιμές του πετρελαίου ελέω Ινδίας

Covid-19: Πτώση στις τιμές του πετρελαίου ελέω Ινδίας

322
Covid-19: Πτώση στις τιμές του πετρελαίου ελέω Ινδίας

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν $1 τη Δευτέρα, εξαιτίας των ανησυχιών ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ινδία θα μειώσει τη ζήτηση καυσίμων στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ενώ και η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς από τον OPEC+ επέτεινε την άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού.

Το Brent τελούσε υπό διαπραγμάτευση το μεσημέρι της Δευτέρας κατά 89 σεντς ή 1,4% χαμηλότερα, στα $65,22 το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρούσε επίσης κατά 1,4%, στα $61,27. Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές και στις κατηγορίες του πετρελαίου κατέγραψαν πτώση κατά 1%.

«Η αγορά τείνει να επικεντρώνεται περισσότερο στα άσχημα νέα από την Ινδία και την Ιαπωνία, όπου ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κορονοϊού έχει αυξηθεί απότομα, προκαλώντας την επιβολή αυξημένων περιορισμών κινητικότητας», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Eugen Weinberg.

Η Ινδία και η Ιαπωνία είναι ο τρίτος και ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο αντίστοιχα. Οι νέες μολύνσεις από κορονοϊό στην Ινδία σημείωσαν ρεκόρ για πέμπτη ημέρα τη Δευτέρα, καθώς χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να στείλουν επείγουσα ιατρική βοήθεια για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κρίσης που κατακλύζει τα νοσοκομεία της.

Η Consultancy FGE αναμένει ότι η ζήτηση βενζίνης στην Ινδία θα μειωθεί κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Απρίλιο και κατά περισσότερα από 170.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο. Οι συνολικές πωλήσεις βενζίνης της Ινδίας ανήλθαν σε περίπου 747.000 bpd τον Μάρτιο.

Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο, την Οσάκα και άλλες δύο περιφέρειες στη νησιωτική χώρα για τρίτη φορά, επηρεάζοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού, καθώς η χώρα προσπαθεί να καταπολεμήσει την αύξηση των κρουσμάτων.

Εξάλλου, ο OPEC και οι σύμμαχοί του υπό τη Ρωσία, θα συζητήσουν την πολιτική παραγωγής σε μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα, με την πλειονότητα των αναλυτών να αναμένουν ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε σταδιακή άρση των περιορισμών της παραγωγής από τον Μάιο.

Φωτό: WikiImages/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.