Σημαντική αύξηση των κινεζικών εισαγωγών σιτηρών

Σημαντική αύξηση των κινεζικών εισαγωγών σιτηρών

95
Σημαντική αύξηση των κινεζικών εισαγωγών σιτηρών

Οι κινεζικές εισαγωγές σόγιας και άλλων σιτηρών, όπως καλαμποκιού και σιταριού, σημείωσαν άνοδο το α΄ τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω αυξημένης ζήτησης από τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Κίνας, η ασιατική χώρα εισήγαγε 7,77 εκατ. τόνους σόγιας τον Μάρτιο, καταγράφοντας αύξηση 82% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020. Συνολικά το α΄ τρίμηνο οι κινεζικές εισαγωγές σόγιας ανήλθαν στους 21,18 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 19% από τους 17,79 εκατ. τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο Xie Huilan, αναλυτής της εταιρείας Cofeed, ανέφερε ότι ορισμένες αφίξεις φορτίων σόγιας στα κινεζικά λιμάνια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κινήθηκαν σε χαμηλότερα του αναμενομένου επίπεδα λόγω καθυστερήσεων στη μεταφορά. Ο ίδιος σχολίασε ενδεικτικά ότι πάνω από 5 εκατ. τόνοι σόγιας από τις ΗΠΑ είχαν φορτωθεί τον Ιανουάριο και κατέφθασαν στην Κίνα τον Μάρτιο.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν δημοσιευτεί επίσημα στοιχεία για τις εισαγωγές σιταριού και καλαμποκιού, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εισαγωγές περίπου 6,727 εκατ. τόνων καλαμποκιού και εισαγωγές 2,925 εκατ. τόνων σιταριού το α΄ τρίμηνο. Πρόκειται αντίστοιχα για πενταπλάσια και διπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2020.

Αναλυτές και κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι τους προσεχείς μήνες οι κινεζικές εισαγωγές σόγιας θα είναι ακόμη υψηλότερες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.