Μαίνεται η αντιπαράθεση ΑΝΕΚ-ναυτεργατικών σωματείων για τη θερινή σύνθεση

Μαίνεται η αντιπαράθεση ΑΝΕΚ-ναυτεργατικών σωματείων για τη θερινή σύνθεση

241
Μαίνεται η αντιπαράθεση ΑΝΕΚ-ναυτεργατικών σωματείων για τη θερινή σύνθεση

Mαίνεται η αντιπαράθεση της ANEK Lines με 13 ναυτεργατικά σωματεία όπως προκύπτει από τη νέα επιστολή της εταιρείας, στην οποία σημειώνονται τα εξής:

Οι ναυτεργάτες που εργάζονται στην ΑΝΕΚ, δεν εκφράζονται από αυτές τις θέσεις. Αντίθετα την στηρίζουν και ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητά της.

Επαναλαμβάνουμε ότι καμία «αυθαιρεσία», «παρατυπία», «ναυτεργατική μεθόδευση» δεν έχει γίνει από μέρους μας αναφορικά με τη θερινή σύνθεση, ούτε η ΑΝΕΚ είναι η πρώτη ή η μοναδική ακτοπλοϊκή εταιρεία που εφαρμόζει το Νόμο αναφορικά με το μειωμένο πρωτόκολλο επιβατών με τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμοδίων φορέων.
Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2020, πριν την έναρξη ισχύος της θερινής σύνθεσης, μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρεία νόμιμα μείωσε τον αριθμό των κλινών από 758 σε 324 σε συγκεκριμένο πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο εσωτερικού, προκειμένου να μειωθεί αντίστοιχα ο αριθμός των μελών ξενοδοχειακού πληρώματος. Αυτό έγινε σε μία εποχή χωρίς περιορισμούς στις μετακινήσεις, που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή συγκυρία.

Είναι άξιο απορίας γιατί οι Διοικήσεις των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων δεν εξέφρασαν την παραμικρή διαμαρτυρία, ούτε νοιάστηκαν για τους συναδέλφους τους ναυτεργάτες που απασχολούνταν σε ένα δρομολογημένο πλοίο, που συνεχίζει όμως να βρίσκεται εκτός δρομολογίων από τον Οκτώβριο του 2020.

Από αυτή την επιλεκτική μεταχείριση καταδεικνύεται ότι οι πρωτεργάτες αυτής της συκοφαντικής εκστρατείας, επιλεκτικά και μόνο απευθύνονται στην ΑΝΕΚ, διαφοροποιώντας τις στάσεις τους, για να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας μας και των εργαζομένων της.

Η ΑΝΕΚ πάντα θα απαντάει με σαφήνεια και πλήρη διαφάνεια σε όποιον επιχειρεί να αμαυρώσει την ιστορία και τη λειτουργία της, πόσο μάλλον όταν αυτές οι ψευδείς αιτιάσεις υποκινούνται από ψευδεπίγραφους «σωτήρες» των ναυτεργατών που εξυπηρετούν σκοπούς αγνώστων συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα τα 13 ναυτεργατικά σωματεία με ανακοίνωσή τους  είχαν ζητήσει από το ΥΝΑΠ και τον Σύνδεσμο Ακτοπλόων την εφαρμογή της θερινής σύνθεσης στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας αναφέροντας ότι «η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ LINES παραβίασε την ισχύουσα νομοθεσία στο θέμα των επανδρώσεων». Η απάντηση της ΑΝΕΚ ήταν άμεση σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ”αυθαιρεσία” από την ΑΝΕΚ σε ό,τι αφορά τη θερινή σύνθεση».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.