Κλείνει το ιστορικό κέντρο της Βενετίας για τα κρουαζιερόπλοια

Κλείνει το ιστορικό κέντρο της Βενετίας για τα κρουαζιερόπλοια

269
Κλείνει το ιστορικό κέντρο της Βενετίας για τα κρουαζιερόπλοια

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Τουρισμού και Υποδομών της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο euronews, ανακοινώθηκε πως τα κρουαζιερόπλοια με προορισμό τη Βενετία δεν θα μπορούν πλέον να διέρχονται και να δένουν στο κέντρο της πόλης.

Τα μεγάλα επιβατηγά πλοία από εδώ και στο εξής θα πρέπει να δένουν στο βιομηχανικό λιμάνι της πόλης στη Μarghera, μακριά από το ιστορικό κέντρο. Την περασμένη χρονιά, η διυπουργική επιτροπή που είχε συσταθεί είχε αποφασίσει ότι τα κρουαζιερόπλοια θα μπορούσαν να διέλθουν από τη Βενετία προκειμένου να δέσουν εκτός της λιμνοθάλασσας. Ωστόσο, με τη νέα αυτή προσωρινή απόφαση, τα κρουαζιερόπλοια δεν θα μπορούν πλέον να προσεγγίσουν την εμβληματική πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Βενετία, πριν από την πανδημία του Covid-19, αποτελούσε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς κρουαζιέρας παγκοσμίως, με εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας να συρρέουν κάθε χρόνο στην πόλη της Βενετίας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ωστόσο, μετά το ατύχημα με το κρουαζιερόπλοιο «MSC Opera» το 2019, το οποίο συγκρούστηκε με τουριστικό πλοίο στο κεντρικό κανάλι της Giudecca, πυροδοτήθηκε και πάλι η συζήτηση σχετικά με το εάν πρέπει να επιτρέπονται μεγάλα πλοία στα κανάλια της Βενετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εν λόγω απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι υπουργοί, προκειμένου να προστατευτεί η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Παράλληλα, οι τέσσερις υπουργοί απηύθυναν κάλεσμα προκειμένου να κατατεθούν ιδέες για τη δημιουργία ενός καινούργιου εξωτερικού τερματικού για τα κρουαζιερόπλοια, ούτως ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της διέλευσης των μεγάλων πλοίων στη Βενετία.

Τέλος, από την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, λόγω των ήδη υφιστάμενων περιορισμών, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας, οι MSC Cruises και Costa Crociere, επέλεξαν να αποκλείσουν από τα δρομολόγιά τους τη Βενετία, προτιμώντας αντ’ αυτής τη Γένοβα και την Τεργέστη αντίστοιχα.

Φωτό: Sarah Lötscher/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.