ΗΠΑ: Πρόσθετη φορολογία στο αργό για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες

ΗΠΑ: Πρόσθετη φορολογία στο αργό για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες

85
ΗΠΑ: Πρόσθετη φορολογία στο αργό για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες

Ένα νομοσχέδιο που θα επέβαλε πρόσθετο φόρο στο αργό πετρέλαιο, με στόχο την ενίσχυση ταμείου για την αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων, εισήγαγαν δύο Δημοκρατικοί αξιωματούχοι προς ψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Earl Blumenauer, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Όρεγκον, και ο Ed Markey, γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, εισήγαγαν σχέδιο νόμου που στοχεύει στην επιβολή φόρου κατανάλωσης επί του αργού πετρελαίου, με στόχο τα έσοδα από τη φορολογία αυτή να αποδίδονται σε ταμείο καθαρισμού πετρελαιοκηλίδων. Αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με φόρο 5,5 σεντ για ένα βαρέλι αργού πετρελαίου.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ αποφάσισε το 2011 ότι το αργό πετρέλαιο δεν θεωρείται τεχνικά αργό πετρέλαιο και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, αλλά το νομοσχέδιο του Blumenauer επιδιώκει να τροποποιήσει τον φορολογικό κώδικα, ώστε να θεωρούνται εκ νέου συγκεκριμένα προϊόντα λιπαντικών ως αργό πετρέλαιο.

«Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα: βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και πρέπει να αναλάβουμε δράση. Είναι καιρός να λογοδοτήσουμε για τους ρύπους των ορυκτών καυσίμων και τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον», δήλωσε ο βουλευτής Blumenauer, προσθέτοντας ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αποφέρει $665 εκατ. σε πρόσθετους φόρους για την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ορίζοντα δέκα ετών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία πετρελαίου να αποφύγει το νομοσχέδιο για διαρροές αργού πετρελαίου», δήλωσε ο γερουσιαστής Markey σε ανακοίνωση.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη κερδίσει την υποστήριξη σημαντικών μελών του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών Bernie Sanders, Elizabeth Warren και Raul Grijalva.

Φωτό: SEBASTIEN NOGIER/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.