Στο στόχαστρο του Ισραήλ πλοία μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου

Στο στόχαστρο του Ισραήλ πλοία μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου

177
Στο στόχαστρο του Ισραήλ πλοία μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου

Τουλάχιστον 12 πλοία έμφορτα με ιρανικό πετρέλαιο και με προορισμό τη Συρία βρίσκονται στο στόχαστρο του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ. Αξιωματούχοι του Ισραήλ και των ΗΠΑ αναφέρουν στο αμερικανικό δίκτυο ότι τα κέρδη από τις συγκεκριμένες συναλλαγές χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών στη Μέση Ανατολή.

Από τα τέλη του 2019, το Ισραήλ χρησιμοποιεί οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων ναρκών για επιθέσεις σε ιρανικά πλοία ή πλοία που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο καθώς αυτά κατευθύνονται στη Συρία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Από την άλλη, η Τεχεράνη συνεχίζει το θαλάσσιο εμπόριο πετρελαίου με τη Συρία, παρακάμπτοντας έτσι τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και τις διεθνείς κυρώσεις ενάντια της Συρίας.

Βέβαια, το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει αυτές τις επιθέσεις, ενώ χαρακτηριστικό των κλιμακούμενων διενέξεων με το Ιράν είναι οι πρόσφατες κατηγορίες του πρώτου για ευθύνη του δεύτερου στην πρόσφατη πετρελαιοκηλίδα στις ισραηλινές ακτές.

Φωτό: Ross D. Cameron/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.