Τα ιστία ξανά στο προσκήνιο της ναυτιλίας

Τα ιστία ξανά στο προσκήνιο της ναυτιλίας

436
Τα ιστία ξανά στο προσκήνιο της ναυτιλίας

Η εταιρεία Deltamarin, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας, πρόσφατα παρουσίασε το WindWings, ένα καινοτόμο σύστημα πρόωσης, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις Cargill και BAR Technologies και το οποίο χρησιμοποιεί την αιολική ενέργεια για την παραγωγή βοηθητικής πρόωσης, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 έως και κατά 30%.

Το εν λόγω σύστημα αποτελείται από αναδιπλούμενα ιστία, τα οποία εγκαθίστανται στο κατάστρωμα του πλοίου και αξιοποιούν την αιολική ενέργεια προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές. Επιπλέον, τα ιστία τοποθετούνται σε τέτοια θέση στο κατάστρωμα, ώστε κατά τη χρήση τους να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση.

Ο νέος αυτός ενεργειακά αποδοτικός σχεδιασμός αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα στον ναυτιλιακό κλάδο. Η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο τεχνικά αποτελείται από τρεις τομείς: τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, την αναβάθμιση του σχεδιασμού και του εξοπλισμού και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Οι οικονομικά εφικτότερες λύσεις σήμερα βασίζονται στον συνδυασμό των τριών αυτών τομέων και η χρήση των ιστίων αποτελεί παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης.

Η προώθηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδιασμών της Deltamarin, η οποία συνεχώς διερευνά νέους τρόπους για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2 των πλοίων, προκειμένου να παρέχει ξεχωριστές λύσεις, που καλύπτουν τις απαιτήσεις των πελατών της.

Φωτό: deltamarin.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.