Ναυπηγική βιομηχανία και δημόσιες συμβάσεις: Ακόμα και ο Καναδάς… ταλαιπωρείται

Ναυπηγική βιομηχανία και δημόσιες συμβάσεις: Ακόμα και ο Καναδάς… ταλαιπωρείται

178
Ναυπηγική βιομηχανία και δημόσιες συμβάσεις: Ακόμα και ο Καναδάς… ταλαιπωρείται

Το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή του Καναδά (αντίστοιχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου) δημοσίευσε την έκθεσή του για την Εθνική Στρατηγική Ναυπηγικής του Καναδά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Στρατηγική ήταν «αργή» και «χρονοβόρα» ως προς την παράδοση πλοίων.

Τα συγκεκριμένα πλοία αφορούν την εκπλήρωση των εσωτερικών και διεθνών απαιτήσεων του Καναδά για την προστασία της ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των ακτών, των θαλασσών και των ποταμιών της χώρας. Οι ένοπλες δυνάμεις και η Καναδική Ακτοφυλακή έχουν εφαρμόσει πρόσθετα επιχειρησιακά μέτρα για τη διατήρηση των μέσων που απαιτούνται στην τεράστια ακτογραμμή της χώρας αλλά και στην καναδική ΑΟΖ έως ότου παραδοθούν νέα πλοία. Ωστόσο, τα πλωτά μέσα δίνουν μόνο προσωρινές δυνατότητες, οι οποίες είναι αρκετά περιορισμένες και δεν μπορούν να επεκταθούν επ’ αόριστον, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Ο αντίκτυπος των καθυστερήσεων και του κόστους κατασκευής ήταν σημαντικός και τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά σημειώνουν ότι ορισμένα σκάφη που ήδη κατασκευάζονται, στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και παραχωρήσεων που έχουν υπογραφεί από τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς, τελικά θα κοστίσουν στον καναδικό λαό δεκαπλάσια σε σχέση με το αρχικό κόστος.

Η κυβέρνηση στην Οτάβα απάντησε επίσημα στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις για να τεθεί η Στρατηγική σε μια πιο βιώσιμη πλέον πορεία.

Φωτό: Roman Jocher/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.