Πετρέλαιο: Μύδροι Ινδίας κατά OPEC+

Πετρέλαιο: Μύδροι Ινδίας κατά OPEC+

125
Πετρέλαιο: Μύδροι Ινδίας κατά OPEC+

Με επικριτικό τόνο αντιμετωπίζει η Ινδία την πρόσφατη απόφαση του OPEC+ να μην αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Ινδού υπουργού Πετρελαίου, Dharmendra Pradhan, στο Reuters.

«Ως μία από τις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης πετρελαίου, η Ινδία ανησυχεί ότι τέτοιες δράσεις από χώρες-παραγωγούς έχουν τη δυναμική να υπονομεύσουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης και να πλήξουν τους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε μια αγορά που επηρεάζεται από τις μεταβολές των τιμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ινδός υπουργός.

Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του OPEC+ κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του να μην αυξήσει την παραγωγή τον Απρίλιο, με μόνες εξαιρέσεις για τη Ρωσία και το Καζακστάν, όπως αποφασίστηκε και τον Ιανουάριο.

Συνεπώς από τον Απρίλιο η παραγωγή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, και μάλιστα η Σαουδική Αραβία θα μειώσει περαιτέρω κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα την προσφορά μαύρου χρυσού. Αντιθέτως η Ρωσία θα ενισχύσει την παραγωγή κατά 130.000 βαρέλια/ημέρα και το Καζακστάν κατά 20.000 βαρέλια/ημέρα.

Η Ινδία, η οποία βασίζεται κατά 80% στις εισαγωγές πετρελαίου για την κάλυψη των αναγκών της, το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει ανοικτά την ανησυχία της για την άνοδο των τιμών, που οδηγεί σε αυξημένα κόστη εισαγωγών και αυξημένο πληθωρισμό.

Καθώς οι τιμές πετρελαίου κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από αρχές του έτους, η Ινδία καλεί τον OPEC+ να επανεξετάσει τον αντίκτυπο αυτής της εξέλιξης στην κατανάλωση από χώρες που ανακάμπτουν από την πανδημία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.