Ο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού», το νέο στοίχημα του Πεκίνου

Ο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού», το νέο στοίχημα του Πεκίνου

220
Ο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού», το νέο στοίχημα του Πεκίνου

H Κίνα προχωρά με τον «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού», ένα ακόμα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη νέων εμπορικών διαδρόμων στην Αρκτική και στην Ανταρκτική, όπως προκύπτει από το νέο πενταετές πλάνο της, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το εν λόγω πλάνο (2021-2025), η Κίνα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη σε Βόρειο και Νότιο Πόλο. Το Πεκίνο καλοβλέπει τους ορυκτούς φυσικούς πόρους και τη δυναμική νέων εμπορικών αρτηριών στις αρκτικές περιοχές, καθώς οι πάγοι μειώνονται όσο οι θερμοκρασίες αυξάνονται.

Το 2018, η Κίνα αποκάλυψε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη νέων εμπορικών οδών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω του Βορειοανατολικού, του Βορειοδυτικού και του Κεντρικού Περάσματος της Αρκτικής, εντείνοντας τις ανησυχίες περιβαλλοντικών ομάδων και ακτιβιστών για το εύθραυστο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Κίνα γνωστοποίησε τα σχέδιά της για την έναρξη λειτουργίας ενός νέου δορυφόρου από το 2022 για την παρακολούθηση των εμπορικών διαδρόμων και των μεταβολών στο επίπεδο της θάλασσας στην Αρκτική.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.