Το τελευταίο «αντίο» στον Τρύφωνα Κέδρο

Το τελευταίο «αντίο» στον Τρύφωνα Κέδρο

1662
Το τελευταίο «αντίο» στον Τρύφωνα Κέδρο

Έφυγε από τη ζωή χθες Τρίτη 2 Μαρτίου ο σημαντικός ναυτέλληνας Τρύφων Κέδρος. Ο Τρύφων Κέδρος γεννήθηκε το 1912 στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του, Ευστάθιος Ελευθερίου Αρδίτσογλου (1860-1957), είχε γεννηθεί στην Υοσγάτη (Yozgat), ανατολικά της Άγκυρας. Μετεγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, για να δραστηριοποιηθεί στον χώρο του εμπορίου. Με τη γυναίκα του Αστερόπη (Σωτηριάδου) απέκτησαν επτά παιδιά, με μικρότερο τον Τρύφωνα.

Ο Ευστάθιος, έχοντας δει την καταστροφή της Σμύρνης, αποφάσισε η οικογένεια να φύγει από την Τουρκία. Έτσι, το 1922, αυτός με τους μεγαλύτερους γιους του έφυγαν για την Αγγλία, ενώ η Αστερόπη με την υπόλοιπη οικογένεια πήγαν στη Μασσαλία. Δύο χρόνια αργότερα ξανάσμιξαν όλοι μαζί στο Λονδίνο. Το 1926, ο Τρύφων κατάφερε να εγγραφεί στο Highgate School, ένα από τα καλύτερα σχολεία της εποχής στην Αγγλία.

Μετά το σχολείο εργάστηκε για τον Ευγένιο Ευγενίδη για μικρό διάστημα, καθώς δεν είχε το απαραίτητο αγγλικό διαβατήριο. Το 1935, ο πατέρας του ενήργησε ώστε να πάει στο Αμβούργο και να δουλέψει με τον αδελφό του, Κλέωνα, που είχε συνεταιριστεί με τον Μανώλη Τρακάκη, έναν Κρητικό εγκαταστημένο στην Τεργέστη, πουλώντας κρητική σταφίδα στη Γερμανία.

Το 1939 ξεσπά ο πόλεμος και ο Τρύφων Κέδρος θα μεταβεί στο Λονδίνο, ενώ είχε εν τω μεταξύ καταφέρει να πάρει το ποθητό αγγλικό διαβατήριο. Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ζήτησε να καταταγεί στον βρετανικό στρατό, αλλά μόνο όταν μπήκε η Ελλάδα στον πόλεμο τον κάλεσαν να καταταγεί, υπηρετώντας έως το 1949. Το 1944 υπηρέτησε ως αξιωματικός πληροφοριών (Intelligence Officer) του στρατηγού George Jellicoe όταν το σώμα του προσγειώθηκε στην Πελοπόννησο, ενώ μετέπειτα μπήκαν στην Αθήνα ως απελευθερωτές.

Το 1951, με τον αδελφό του Κλέωνα (1905-1971), αποφάσισαν να μπουν στη ναυτιλία, με αρχική έδρα της εταιρείας στην Τεργέστη, όπου ο Κλέων είχε εγκατασταθεί όταν έφυγε από τη Γερμανία, λίγο πριν από τον πόλεμο. Είχαν συνέταιρο τον Θεόδωρο Παπαδημητρίου, Κωνσταντινουπολίτη που ήξερε τη δουλειά, και μαζί με τους Μανώλη Τρακάκη και Κωστάκη Πιζάνη –Έλληνα της Τεργέστης του οποίου ο πατέρας ήταν έμπορος φουντουκιών από την Κερασούντα– ίδρυσαν την εταιρεία Maritima Finanziaria και αγόρασαν τα πρώτα πέντε πλοία τους: «Mageolia», «Γεωργία», «Παντάνασσα», «Αλέξανδρος» και «Άτολος». Ο Τρύφων Κέδρος είχε αναλάβει την ευθύνη της Southern Shipping, του ναυτιλιακού τους γραφείου στο Λονδίνο, όπου είχε εγκατασταθεί, ενώ παράλληλα είχε ιδρύσει και την TE Kedros Ltd., μια εισαγωγική-εξαγωγική εμπορική εταιρεία.

Η Southern Shipping εξειδικεύτηκε στην αγορά των υγρών φορτίων και έφτασε το 1970 να διαχειρίζεται 18 δεξαμενόπλοια. Την ίδια χρονιά, η έδρα της θα μεταφερθεί στον Πειραιά και θα ιδρυθεί η Kedros Shipping, η οποία, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, θα μετονομαστεί σε Halkidon Shipping.

H παρουσία του Τρύφωνα Κέδρου στους κόλπους της ναυτιλιακής κοινότητας του Λονδίνου ήταν αξιοσημείωτη και ο ίδιος στάθηκε αρωγός των πολιτιστικών και αγαθοεργών δράσεων της κοινότητας και των φορέων της, όπως το Greek Orthodox Charity Organisation, το Anglo-Hellenic League, το Hellenic Centre αλλά και το London Hellenic Society, του οποίου είχε εκλεγεί επίτιμος πρόεδρος.Τον εκτιμούσαν τόσο οι Έλληνες όσο και οι Κύπριοι συνάδελφοί του, αλλά και οι Άγγλοι της ναυτιλίας.

Στον Τρύφωνα Κέδρο απονεμήθηκε το βραβείο Ευκράντη Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία το 2019.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.