Bulk carriers: Οι πρόσφατες εκτιμήσεις για την προσφορά

Bulk carriers: Οι πρόσφατες εκτιμήσεις για την προσφορά

352
Bulk carriers: Οι πρόσφατες εκτιμήσεις για την προσφορά

Στην πρόσφατη ανάλυσή της για τις προοπτικές της αγοράς ξηρού φορτίου, η BIMCO εκτιμά ότι η ανάπτυξη του στόλου φέτος θα είναι η μικρότερη εδώ και αρκετά χρόνια και θα αγγίξει το 2%.

Η μικρότερη αυτή ανάπτυξη θα είναι αποτέλεσμα των χαμηλότερων παραδόσεων. Η BIMCO εκτιμά ότι περίπου 27 εκατ. dwt θα προστεθούν φέτος στον παγκόσμιο στόλο, αριθμός που είναι αρκετά μειωμένος σε σχέση με τα 48,9 εκατ. dwt που παραδόθηκαν πέρυσι. Το 2020, ο στόλος bulkers αυξήθηκε κατά 3,8%.

Σε ό,τι αφορά τις διαλύσεις, η BIMCO αναμένει ότι θα κινηθούν στα 9 εκατ. dwt, μειωμένες σε σύγκριση με τις διαλύσεις 15 εκατ. dwt πέρυσι. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της BIMCO, 1,7 εκατ. dwt έχουν

σταλεί προς διάλυση μέχρι σήμερα. Οι εν λόγω διαλύσεις περιλαμβάνουν τέσσερα Capesizes, τρία εκ των οποίων ξεπερνούσαν σε ηλικία τα 25 έτη.

Οι εκτιμήσεις της BIMCO για μειωμένες διαλύσεις φέτος ενδεχομένως αντανακλούν τη μείωση των τιμών second-hand πλοίων, καθώς για τους πλοιοκτήτες η ανακύκλωση ενός πλοίου είναι οικονομικά επωφελής όταν το scrap value του πλοίου ξεπερνά την αξία του σε περίπτωση πώλησης στη δευτερογενή αγορά.

Φωτό: Andrey_Lesya/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.