Το Ρότερνταμ σταθερά στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης

Το Ρότερνταμ σταθερά στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης

153
Το Ρότερνταμ σταθερά στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το Ρότερνταμ, λειτουργούσε αδιαλείπτως κατά τη διάρκεια του 2020, παρά την πανδημία, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως αξιόπιστου εταίρου στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ, ο συνολικός όγκος διακινηθέντων φορτίων το 2020 ανήλθε σε 436,8 εκατ. τόνους. Ως εκ τούτου, το Ρότερνταμ εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη με διαφορά. Ειδικότερα, στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου, η συνολική διακίνηση μειώθηκε κατά 9,1%.

Ωστόσο, κατά το β΄ εξάμηνο, η πτώση ήταν 4,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κατά συνέπεια, η μείωση για το 2020 συνολικά περιορίστηκε στο 6,9% σε σύγκριση με το 2019.

Οι αλλαγές στον όγκο διακίνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οφείλονται εν πολλοίς στην ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Μειώσεις στον όγκο των διακινηθέντων φορτίων άνω του μέσου όρου καταγράφηκαν στη διακίνηση σιδηρομεταλλευμάτων (-24,5%), άνθρακα (-22,8%), αργού πετρελαίου (-10,2%) και προϊόντων ορυκτέλαιου (-11,9%). Η μείωση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων ήταν περιορισμένη (-1,2% σε τόνους, -3,2% σε TEUs), ενώ αύξηση σημειώθηκε στη διακίνηση αγροτικών/γαλακτοκομικών προϊόντων (+4,8%) και βιομάζας (+108,3%).

Παρά τη συνολική πτώση στη διακίνηση εμπορευμάτων, τα οικονομικά αποτελέσματα της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ ήταν καλύτερα από αυτά του 2019, κυρίως λόγω των εφάπαξ εσόδων και της εξοικονόμησης κόστους. Ειδικότερα, το ΕΒΙΤDA ανήλθε σε 477,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο 10,1% σε σχέση με το 2019 (433,4 εκατ. ευρώ), ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 351,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας και αυτά αύξηση 47,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (238,9 εκατ. ευρώ).

Ως εκ τούτου, το ισχυρό λειτουργικό αποτέλεσμα του 2020 επιτρέπει στη Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ να συνεχίσει τη φιλόδοξη επενδυτική ατζέντα για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, την ενεργειακή μετάβαση και την ψηφιοποίηση του λιμένα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.