Η RCEP και ο αντίκτυπος στη θαλάσσια μεταφορά ξηρών φορτίων

    106
    Η RCEP και ο αντίκτυπος στη θαλάσσια μεταφορά ξηρών φορτίων

    Η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (Regional Comprehensive Economic Partnership ‒ RCEP), η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του κόσμου και αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα του 2021, δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αμερικανικές εξαγωγές σόγιας και καλαμποκιού προς την Κίνα, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

    Η Κίνα επισημοποίησε τη συμμετοχή της στην RCEP στις 15 Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να αγοράζει σόγια, καλαμπόκι και άλλα χύδην εμπορεύματα από τις ΗΠΑ, παρά τη συμμετοχή της στη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία του κόσμου με τις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού.

    Καθώς το 60% των ετήσιων αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα αποτελούνται από εμπορεύματα όπως σόγια και καλαμπόκι, κανένα από τα κράτη-μέλη της RCEP δεν έχει τη δυναμική να υποκαταστήσει τις εν λόγω εξαγωγές τουλάχιστον για τα επόμενα 25 χρόνια, κατά το υπουργείο.

    Το υπουργείο σημειώνει παράλληλα ότι για εκείνα τα προϊόντα που τυγχάνουν προτιμησιακής μεταχείρισης από την RCEP, όπως η σόγια, καμία χώρα της Ασίας-Ειρηνικού δεν μπορεί να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ, ανέφερε το USDA. Εναλλακτικά, το καλαμπόκι, το σιτάρι, το ρύζι και το βαμβάκι υπάγονται στο καθεστώς δασμολογικών ποσοστώσεων της Κίνας, που αντικαθιστά τυχόν μειώσεις δασμών της RCEP.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.