Ισορροπημένη η αγορά πετρελαίου;

Ισορροπημένη η αγορά πετρελαίου;

104
Ισορροπημένη η αγορά πετρελαίου;

Η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά βρίσκεται σε ισορροπία και η τρέχουσα τιμή του μαύρου χρυσού αντανακλά αυτή την ισορροπία, τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο channel Rossiya 24 ο Ρώσος αντιπρόεδρος Αlexander Novak.

«Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται χαμηλή μεταβλητότητα, που σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σε ισορροπία και οι τιμές αντανακλούν αυτή την κατάσταση», σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η τιμή του μαύρου χρυσού κατά μέσο όρο θα κινηθεί σε εύρος $45-60/βαρέλι το 2021.

Ανοδική πορεία εμφανίζουν οι τιμές του μαύρου χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως λόγω των περικοπών του OPEC+, των εμβολιασμών και της μείωσης των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι οι περικοπές από τον OPEC+ δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε μια πιο «σφιχτή» αγορά. Άλλωστε η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να μειώσει την προσφορά της κατά επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Τέλος, εκτιμάται ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε τον Ιανουάριο εντός των επιτρεπόμενων ορίων και συγκεκριμένα κατά 125.000 βαρέλια/ημέρα.

Φωτό: Robert Perry/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.