Νότια Κορέα: Πρόσω ολοταχώς για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου...

Νότια Κορέα: Πρόσω ολοταχώς για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο

171
Νότια Κορέα: Πρόσω ολοταχώς για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο

Η Νότια Κορέα παρουσίασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ένα σχέδιο 48,5 τρισ. γουόν ($43,2 δισ.) για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο έως το 2030, ως μέρος των προσπαθειών για την προώθηση μιας φιλικής προς το περιβάλλον ανάκαμψης μετά την πανδημία Covid-19.

Το έργο αποτελεί βασική συνιστώσα του Green New Deal, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πέρυσι ο πρόεδρος της χώρας, Moon Jae-in, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και να καταστεί ενεργειακά ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας παρευρέθη στην τελετή υπογραφής στη νοτιοδυτική παράκτια πόλη Sinan, όπου θα βρίσκεται η εγκατάσταση, η οποία θα έχει μέγιστη χωρητικότητα 8,2 gigawatts. Σε δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του έργου για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης εταιρείες κοινής ωφελείας και κατασκευαστικές, συμπεριλαμβανομένων των Korea Electric Power Corp., SK E&S, Hanwha Engineering & Construction Corp., Doosan Heavy Industries & Construction Co., CS Wind Corp. και Samkang M&T Co. Σύμφωνα με το Reuters, οι εταιρείες θα παράσχουν τα 47,6 τρισ. γουόν που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του έργου, με την κυβέρνηση να καλύπτει τα υπόλοιπα 0,9 τρισ. γουόν.

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει έως και 5.600 θέσεις εργασίας, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου αύξησης της χωρητικότητας αιολικής ενέργειας της χώρας σε 16,5 GW έως το 2030, από 1,67 GW που είναι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προβλεπόμενη ισχύς των 8,2 GW αντιστοιχεί στην ενέργεια που παράγεται από έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ η συμβολή της στη μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι αντίστοιχη της φύτευσης 71 εκατ. πεύκων, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Έως σήμερα, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου είναι το Hornsea 1 στη Βρετανία, του οποίου η χωρητικότητα είναι 1,12 GW.

Φωτό:  Christian Charisius/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.