Stena Line: Πορθμεία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2030

Stena Line: Πορθμεία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2030

174
Stena Line: Πορθμεία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2030

Η Stena Line σχεδιάζει την έναρξη της λειτουργίας δύο πορθμείων μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα για το δρομολόγιο Gothenburg-Frederikshavn στη Δανία το αργότερο έως το 2030. Το παραπάνω ανακοίνωσε ο CEO της εταιρείας, Niclas Mårtensson, σε συνέντευξη Τύπου στις 4 Φεβρουαρίου αναφορικά με το project «Tranzero Initiative».

Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η μετάβαση των μεταφορών σε καύσιμα απαλλαγμένα από τον άνθρακα, η Stena Line, ο Όμιλος Volvo, η Scania και το λιμάνι Gothenburg ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εν λόγω πρωτοβουλία, που στόχο έχει τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από δραστηριότητες στο μεγαλύτερο λιμάνι της Σκανδιναβίας.

Ο επικεφαλής της Stena Line ανέφερε ότι έως το 2025 η εταιρεία θα παραγγείλει το πρώτο πορθμείο μηδενικών εκπομπών άνθρακα, εξέλιξη η οποία αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα για μια «fossil free» ναυτιλία.

To «Stena Elektra» θα αποτελέσει το πρώτο στον κόσμο RoPax τέτοιου μεγέθους απαλλαγμένο από τον άνθρακα. Θα διαθέτει μήκος 200 μ. Το πλοίο θα μπορεί να κινείται με τη χρήση μπαταριών ισχύος 60-70 MWh για 50 ναυτικά μίλια, όση δηλαδή είναι η απόσταση μεταξύ Gothenburg και Frederikshavn. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία προσβλέπει στο να συνδυάζει την ηλεκτρική ενέργεια με άλλα εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες, όπως οι κυψέλες καυσίμων, το υδρογόνο, η βιομεθανόλη.

Ο κ. Mårtensson πρόσθεσε στο πλαίσιο αυτό ότι ο εξηλεκτρισμός της ναυτιλίας έχει μόλις ξεκινήσει και σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η ανάγκη ανάπτυξης κατάλληλων υποδομών φόρτισης πλοίων σε λιμάνια και τερματικούς με τον ίδιο ρυθμό που σχεδιάζονται ηλεκτρικά πλοία.

Φωτό: www.stenaline.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.