H πρώτη αποστολή εμπορευματοκιβωτίων με πιστοποίηση ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα στον κόσμο

H πρώτη αποστολή εμπορευματοκιβωτίων με πιστοποίηση ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα στον κόσμο

91
H πρώτη αποστολή εμπορευματοκιβωτίων με πιστοποίηση ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα στον κόσμο

Το τερματικό Contecon Guayaquil (CGSA) στο λιμάνι του Guayaquil στον Ισημερινό (Ecuador), που διαχειρίζεται ο παγκόσμιος διαχειριστής ICTS, ανακοίνωσε ότι διαχειρίστηκε την πρώτη αποστολή εμπορευματοκιβωτίων με πιστοποίηση ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα στον κόσμο, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία logistics που περιλάμβανε αποκλειστικά φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η αποστολή αφορούσε φορτία μπανάνας τα οποία φορτώθηκαν από την CGSA στο πλοίο της MSC «Geneva» στο δρομολόγιο προς Αμβέρσα.

Η παραπάνω επιτυχία κατέστη δυνατή χάρη στη συμμετοχή και στη συνεργασία του εξαγωγέα (TropicalFruit Export), του λιμενικού διαχειριστή (CGSA) και του διανομέα (Societe International d’Importation, SIIM) ‒ και οι τρεις διαθέτουν πιστοποίηση ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, ενώ διακρίνονται επίσης τόσο για την ισχυρή προσήλωσή τους στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής φροντίδας όσο και για την αυστηρή δέσμευσή τους στη χρήση καθαρών τεχνολογιών και στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της CGSA, José Antonio Contreras, το επίτευγμα αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην εμπιστοσύνη των εξαγωγικών εταιρειών της χώρας στο τερματικό Contecon Guayaquil, στη στενή συνεργασία με τους επιχειρηματικούς εταίρους και τις κυβερνητικές αρχές, στους υπαλλήλους και στη διοίκηση του τερματικού υπό την ΙCTS, η οποία επενδύει συνεχώς σε λιμενικές υποδομές, που όχι μόνο προάγουν την οικονομική και λιμενική ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα μεριμνούν για τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Αντιστοίχως, ο υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Έργων του Ισημερινού, Gabriel Martínez, συνεχάρη την CGSA για την παγκόσμια αυτή πρωτιά, ενώ τόνισε τη σημασία της παραχώρησης του τερματικού CGSA στην ICTS για τα επόμενα 19 έτη και την έγκριση από τη πλευρά της κυβέρνησης επενδύσεων ύψους $170 εκατ. στο λιμάνι του Guayaquil.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής εμπορευματοκιβωτίων με πιστοποίηση ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα δείχνει επίσης πώς οι εξαγωγείς μπορούν να πιστοποιήσουν τις διαδικασίες της εφοδιαστικής τους αλυσίδας προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις πιο απαιτητικές αγορές και ταυτόχρονα να συμμορφώνονται με τους παγκόσμιους κανονισμούς για επιτυχή κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών για προϊόντα προερχόμενα από βιώσιμες διαδικασίες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.