Εισαγωγές LNG: Πτωτικής πορείας συνέχεια

Εισαγωγές LNG: Πτωτικής πορείας συνέχεια

238
Εισαγωγές LNG: Πτωτικής πορείας συνέχεια

Oι παγκόσμιες εισαγωγές LNG συνέχισαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και τον περασμένο Ιανουάριο, την πτωτική τους πορεία εν μέσω περιορισμών στη θαλάσσια μεταφορά και περιορισμένης ζήτησης για το καύσιμο στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω ροές μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 3,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για LNG στη βόρεια Ασία αυξήθηκε κατά 17%, η αντίστοιχη ζήτηση στη δυτική Ευρώπη έκανε βουτιά 56%, καθώς πολλά κράτη επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στον Covid-19.

Πιθανώς οι ασιατικές εισαγωγές να ήταν αυξημένες εάν δεν καταγράφονταν σημαντικές καθυστερήσεις στις διελεύσεις πλοίων από τη Διώρυγα του Παναμά. Την ίδια ώρα, σημαντικά έργα συντήρησης έλαβαν χώρα σε μονάδες εξαγωγής LNG, μειώνοντας έτσι την εξαγωγική τους δυναμικότητα.

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG τον Ιανουάριο, καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα ανέκαμψε σημαντικά και οι θερμοκρασίες στη χώρα ήταν πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι συνήθως. Ακολούθησε σε απόσταση αναπνοής η Ιαπωνία, με τις εισαγωγές της να αυξάνονται κατά 13%.

Μόλις 15 φορτία κατέφθασαν στη βορειοδυτική Ευρώπη τον Ιανουάριο, ο μικρότερος αριθμός από τον Σεπτέμβριο του 2018. Οι εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν κατά 72% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, καθώς η χώρα εφάρμοσε τρίτο lockdown.

Από την άλλη, οι παγκόσμιες εξαγωγές κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, καθώς η ισχυρή παραγωγή από Ευρώπη και Αίγυπτο αντιστάθμισε τις μειώσεις σε Νιγηρία, Νορβηγία και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Φωτό: Garry Chapple/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.