Πάνω από $20 δισ. οι ζημίες για την ExxonMobil

Πάνω από $20 δισ. οι ζημίες για την ExxonMobil

277
Πάνω από $20 δισ. οι ζημίες για την ExxonMobil

Τρομακτικές ζημίες ύψους 20,1 δισ. δολαρίων, ή 4,70 δολάρια ανά μετοχή, ανακοίνωσε η ExxonMobil για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ στο σύνολο του έτους οι συνολικές ζημιές ανήλθαν σε περισσότερα από 22 δισ. δολάρια. Οι δαπάνες κεφαλαίου και εξόρυξης του τέταρτου τριμήνου ήταν 4,8 δισ. δολάρια, αυξάνοντας τις δαπάνες για ολόκληρο το έτος σε 21,4 δισ. δολάρια, 9,8 δισ. δολάρια χαμηλότερα σε σχέση με το 2019.

Οι μεγάλες απώλειες το Q4 προήλθαν κυρίως από απομειώσεις σε μετρητά. Ο πετρελαϊκός κολοσσός αναφέρει ότι υπερέβη τους στόχους μείωσης του κόστους, με κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 21 δισ. δολαρίων για το σύνολο του 2020.

Ωστόσο, η Exxon ανέφερε ότι ανταποκρίνεται στους στόχους μείωσης εκπομπών μεθανίου του 2020 (15%) έναντι του 2016 και ανακοίνωσε σχέδια μείωσης εκπομπών έως το 2025, ώστε να είναι συνεπής με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η παραγωγή πετρελαίου κατά το τέταρτο τρίμηνο ανήλθε σε 3,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα ίδια επίπεδα με το τρίτο τρίμηνο του 2020. Εξαιρουμένων των επιπτώσεων των δικαιωμάτων και των εκποιήσεων, η παραγωγή υγρών αυξήθηκε κατά 5%, ενώ ο όγκος φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2%.

«Ο τελευταίος χρόνος παρουσίασε τις πιο δύσκολες συνθήκες της αγοράς που έχει βιώσει ποτέ η ExxonMobil», δήλωσε ο Darren W. Woods, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. «Ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρέασαν σημαντικά τα αποτελέσματά μας για το 2020, οι στρατηγικές πρωτοβουλίες και οι αναδιοργανώσεις μας, που είχαν εκτελεστεί στο παρελθόν, μας έδωσαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε αποφασιστικά στη μόνιμη βελτίωση της δομής του κόστους, να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα στις επιχειρήσεις μας και να αναδείξουμε μια ισχυρότερη εταιρεία. Αυτές οι βελτιώσεις αναμένεται να προσφέρουν εξοικονόμηση διαρθρωτικών εξόδων 6 δισ. δολαρίων ετησίως έως το 2023 σε σχέση με το 2019».

Φωτό: Etienne Lautent/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.