Ανακυκλώσεις πλοίων: H Ινδία «φλερτάρει» με την αγορά

Ανακυκλώσεις πλοίων: H Ινδία «φλερτάρει» με την αγορά

156
Ανακυκλώσεις πλοίων: H Ινδία «φλερτάρει» με την αγορά

Ο διπλασιασμός της δυναμικότητας των μονάδων ανακύκλωσης πλοίων στην Ινδία έως το 2024 βρίσκεται στα άμεσα πλάνα της ινδικής κυβέρνησης.

Το παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου η Ινδή υπουργός Οικονομικών, Nirmala Sitharaman, η οποία πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα διαλυτήρια της χώρας να προσελκύσουν περισσότερα πλοία από την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού της χώρας για το 2021-2022 στο ινδικό κοινοβούλιο, η υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε 100.000 νέες θέσεις εργασίας. «Η δυναμικότητα [των μονάδων ανακύκλωσης] θα διπλασιαστεί έως το 2024 στα 4,5 εκατ. LDT [Light Displacement Tonne]», ανέφερε η κ. Sitharaman.

Η Ινδία επικύρωσε το 2019 τη Διεθνή Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ, η οποία καθορίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν ότι τα πλοία που έχουν ολοκληρώσει τον οικονομικό τους κύκλο οδηγούνται σε διάλυση με ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον προδιαγραφές. Ήδη 90 μονάδες ανακύκλωσης πλοίων στη χώρα έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ.

Πρόσφατα ο υπουργός Λιμένων, Ναυτιλίας και Καναλιών Mansukh Mandaviya τόνισε ότι στόχος είναι η χώρα να αυξήσει το μερίδιο στην αγορά ανακύκλωσης πλοίων από το 30% στο 50%.

Καθώς ο αριθμός των πλοίων που καταφθάνουν στην Ινδία για ανακύκλωση θα αυξάνεται, η συνεισφορά του εν λόγω κλάδου στο εθνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί στα $2,2 δισ. από τα $1,3 δισ. σήμερα, όπως προσδοκά το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών.

Φωτό: Tom Fisk/Pexel

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.