Ασφάλεια πλοίων στον Κόλπο της Γουινέας: Οι κινήσεις της ΕΕ

Ασφάλεια πλοίων στον Κόλπο της Γουινέας: Οι κινήσεις της ΕΕ

395
Ασφάλεια πλοίων στον Κόλπο της Γουινέας: Οι κινήσεις της ΕΕ

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη του πιλοτικού concept Coordinated Maritime Presences (CMP) στον Κόλπο της Γουινέας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, ο μηχανισμός CMP έχει ως στόχο να αυξήσει τη δυναμικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αξιόπιστου εταίρου και παρόχου υπηρεσιών ασφάλειας στη θάλασσα, προσφέροντας συγχρόνως τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή ενασχόληση από πλευράς ΕΕ και διασφαλίζοντας μια μόνιμη θαλάσσια παρουσία σε συγκεκριμένες περιοχές. Παράλληλα, στόχος είναι η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στη θάλασσα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όρισε ως Θαλάσσια Περιοχή Ενδιαφέροντος τον Κόλπο της Γουινέας και χαιρέτισε τη δημιουργία του Maritime Area of Interest Coordination Cell. Το πιλοτικό concept στον Κόλπο της Γουινέας θα ενισχύσει τις δυνατότητες συνεργασίας της ΕΕ σε στρατηγικά θαλάσσια περιβάλλοντα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι προσπάθειες της ΕΕ για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Gulf of Guinea Strategy. Ως εκ τούτου θα υποστηριχτούν προσπάθειες παραθαλάσσιων κρατών και οργανισμών του Yaoundé Architecture, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα περιστατικά όπως ένοπλες πειρατικές επιθέσεις και απαγωγές ναυτικών, τα οποία υπονομεύουν την ασφάλεια στη θάλασσα.

Με βάση τα αποτελέσματα του πιλοτικού concept, το CMP θα «επιστρατευτεί» και σε άλλες περιοχές ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Φωτό: eeas.europa.eu

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.