Fincantieri-Chantiers de l’Atlantique: Συγχώνευση ήταν και πάει

Fincantieri-Chantiers de l’Atlantique: Συγχώνευση ήταν και πάει

113
Fincantieri-Chantiers de l’Atlantique: Συγχώνευση ήταν και πάει

Οριστικό τέλος μπαίνει, όπως φαίνεται, στην πολυαναμενόμενη συγχώνευση των ευρωπαϊκών ναυπηγείων Chantiers de l’Atlantique και Fincantieri. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση τόσο της ιταλικής όσο και της γαλλικής κυβέρνησης, τα σχέδια για την εξαγορά των Chantiers de l’Atlantique από τα Fincantieri δεν θα προχωρήσουν, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά.

Η συμφωνία αγοράς μετοχών του ομίλου Chantiers de l’Atlantique, η οποία υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2018 και αφού πήρε παράταση πέντε φορές, τελικά δεν θα επεκταθεί, σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση των δύο Υπουργείων Βιομηχανίας.

«Ο κλάδος του τουρισμού αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο οικονομικής αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, που δεν επιτρέπει τη συνέχιση της συμφωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι δύναμη πυρός και για τα δύο ναυπηγεία είναι τα κρουαζιερόπλοια.

Στα τέλη του 2020, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ ανέστειλε την εξέταση της συμφωνίας, ζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για την ενδεχόμενη συμφωνία και εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για ενδεχόμενη μείωση του ανταγωνισμού εντός της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Ιταλία και Γαλλία προσέβλεπαν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ναυπηγικού γίγαντα, που θα μπορούσε επί ίσοις όροις να συναγωνιστεί τα αντίστοιχα ασιατικά ναυπηγεία που επεκτείνονται, χάρη βέβαια στις άμεσες και έμμεσες κρατικές επιδοτήσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.