«Άσπονδοι φίλοι» Κίνα και Αυστραλία

«Άσπονδοι φίλοι» Κίνα και Αυστραλία

205
«Άσπονδοι φίλοι» Κίνα και Αυστραλία

Παρά τον ολοένα και πιο εχθρικό εμπορικό πόλεμο του Πεκίνου, η Αυστραλία εξήγαγε περισσότερα αγαθά στην Κίνα (ιδίως σιδηρομεταλλεύματα) τον Δεκέμβριο, ωστόσο κατάφερε να εκτρέψει τις αποστολές άνθρακα και κριθαριού σε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ινδία, σύμφωνα με τα τελευταία προκαταρκτικά εμπορικά στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής (ABS).

Η Κίνα επέβαλε δασμούς στην Αυστραλία τον Μάιο, μια απόφαση για την οποία η κυβέρνηση της Καμπέρα απηύθυνε έκκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Επιπλέον, το Πεκίνο επέβαλε ανεπίσημη απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας, ενώ σφοδρά χτυπήθηκαν οι κλάδοι των ποτών (κυρίως η οινοποιία), η ξυλεία, η αλιεία και ο κλάδος των ζώντων ζώων.

Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγές εκ μέρους της Αυστραλίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. δολάρια Αυστραλίας (+21%) τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 641 εκατ. δολάρια (-7%), δημιουργώντας περαιτέρω εμπορικό πλεόνασμα και φτάνοντας τα 5,2 δισ. δολάρια.

Περίπου το 40% των εξαγωγών της Αυστραλίας έχουν προορισμό την Κίνα, η οποία υπογραμμίζει την οικονομική σημασία του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της χώρας. Αντίθετα, περίπου το 29% των εισαγωγών της Αυστραλίας (ιδίως ηλεκτρονικών και κινητών τηλεφώνων) προέρχονται από την Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.