«Άσπονδοι φίλοι» Κίνα και Αυστραλία

«Άσπονδοι φίλοι» Κίνα και Αυστραλία

177
«Άσπονδοι φίλοι» Κίνα και Αυστραλία

Παρά τον ολοένα και πιο εχθρικό εμπορικό πόλεμο του Πεκίνου, η Αυστραλία εξήγαγε περισσότερα αγαθά στην Κίνα (ιδίως σιδηρομεταλλεύματα) τον Δεκέμβριο, ωστόσο κατάφερε να εκτρέψει τις αποστολές άνθρακα και κριθαριού σε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ινδία, σύμφωνα με τα τελευταία προκαταρκτικά εμπορικά στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής (ABS).

Η Κίνα επέβαλε δασμούς στην Αυστραλία τον Μάιο, μια απόφαση για την οποία η κυβέρνηση της Καμπέρα απηύθυνε έκκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Επιπλέον, το Πεκίνο επέβαλε ανεπίσημη απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας, ενώ σφοδρά χτυπήθηκαν οι κλάδοι των ποτών (κυρίως η οινοποιία), η ξυλεία, η αλιεία και ο κλάδος των ζώντων ζώων.

Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγές εκ μέρους της Αυστραλίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. δολάρια Αυστραλίας (+21%) τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 641 εκατ. δολάρια (-7%), δημιουργώντας περαιτέρω εμπορικό πλεόνασμα και φτάνοντας τα 5,2 δισ. δολάρια.

Περίπου το 40% των εξαγωγών της Αυστραλίας έχουν προορισμό την Κίνα, η οποία υπογραμμίζει την οικονομική σημασία του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της χώρας. Αντίθετα, περίπου το 29% των εισαγωγών της Αυστραλίας (ιδίως ηλεκτρονικών και κινητών τηλεφώνων) προέρχονται από την Κίνα.