Οι επιδόσεις των νηολογίων στο προσκήνιο

Οι επιδόσεις των νηολογίων στο προσκήνιο

235
Οι επιδόσεις των νηολογίων στο προσκήνιο

Το International Chamber of Shipping (ICS) δημοσιοποίησε πρόσφατα το Flag State Performance Table (2020/2021), το οποίο αξιολογεί τις επιδόσεις flag states με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως είναι τα Pοrt State Controls, η επικύρωση διεθνών συμβάσεων και η συμμετοχή σε συνεδριάσεις του ΙΜΟ.

Η φετινή εκδοχή βασίζεται σε στοιχεία έως τον Ιανουάριο του 2021. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ICS, κύριο εύρημα του φετινού Flag State Performance Table είναι ότι τα μεγαλύτερα flag states συνεχίζουν να λειτουργούν με βάση υψηλές προδιαγραφές, με παραδοσιακές σημαίες και ανοικτά νηολόγια να αποδίδουν εξίσου καλά.

«Ο Πίνακας καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι διαφορές μεταξύ παραδοσιακών και ανοικτών νηολογίων δεν είναι σημαντικές. Παράλληλα με πολλά ευρωπαϊκά νηολόγια και σημαίες όπως της Ιαπωνίας, έχουμε δει πολλά ανοικτά νηολόγια μεταξύ αυτών που αποδίδουν καλύτερα», ανέφερε ο κ. Guy Platten, γενικός γραμματέας του ICS.

Μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων νηολογίων (με βάση τα εγγεγραμμένα deadweight), τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% του παγκόσμιου στόλου, κανένα δεν παρουσιάζει περισσότερες από δύο ενδείξεις πιθανής αρνητικής επίδοσης, ενώ πέντε από αυτά δεν παρουσιάζουν καμία τέτοια ένδειξη.

Ο κ. Platten καταλήγει ωστόσο: «Υπάρχει ένας αριθμός μικρότερων flag states που πρέπει να κάνουν πολλά για να ενισχύσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους και οι πλοιοκτήτες θα πρέπει πολύ προσεκτικά να σκεφτούν την προοπτική χρήσης τους».

Να σημειωθεί ότι, εξαιτίας των οδυνηρών συνεπειών της πανδημίας το 2020, το Flag State Performance Table (2019/2020) δεν δημοσιεύτηκε.

Μπορείτε να βρείτε το Flag State Table 2021 εδώ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.