Webinar της Prevention at Sea για τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στη...

Webinar της Prevention at Sea για τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία

46
Webinar της Prevention at Sea για τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία

Τα τελευταία χρόνια η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα. Ωστόσο παρά την υιοθέτηση πρωτοβουλιών, διαδικασιών και κανονισμών, αποτελέσματα συμβατικών ελέγχων τα οποία αναλύθηκαν από την Prevention at Sea και το Centre of Excellence in Risk and Decision Sciences του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (CERIDES) καταδεικνύουν ότι δεν εντοπίζονται έγκαιρα τα σήματα  προειδοποίησης για μη ασφαλείς πρακτικές.

Σύμφωνα με καταγραφές, άνω του 70% των ατυχημάτων που επηρεάζουν την ασφάλεια στη θάλασσα οφείλονται σε λανθασμένη κρίση, έλλειψη χρήσης κοινής λογικής και κριτικής σκέψης, εσφαλμένη επικοινωνία και έλλειψη γνώσεων σχετικά με τη ναυτιλία.

Καθώς η βιομηχανία αναπτύσσεται, τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη να επικεντρωθούν ξανά στο ανθρώπινο στοιχείο και να αυξήσουν την προληπτική δράση για την καλλιέργεια ασφαλούς επιχειρηματικής κουλτούρας. Συνεπώς μεγαλύτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε μια προληπτική δράση για την αύξηση της ασφάλειας.

Με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό μη αποτελεσματικών επιχειρησιακών πρακτικών πριν αυτές οδηγήσουν σε σημαντικά ατυχήματα, το Human ELement Maritime Enhancement Tool που ανέπτυξε η Prevention at Sea αποτελεί μια απλή, πρακτική και αποδοτική μεθοδολογία για την αξιολόγηση κινδύνου.

Την Πέμπτη 28 Iανουαρίου η Prevention at Sea θα φιλοξενήσει το webinar ‘H.EL.M.E.T. – Human ELement Maritime Enhancement Tool’ στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της INTERCARGO, της Maran Dry Management και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Θα αναλυθούν προσεγγίσεις ασφάλειας στη ναυτιλία και θα συζητηθεί εκτενώς ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στη βιομηχανία. Θα παρουσιαστεί τέλος η πρόοδος αλλά και τα σχέδια για το εργαλείο H.EL.M.E.T. για το 2021.

Για να παρακολουθήσετε το webinar μπορείτε να εγγραφείτε εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.