Τα πρώτα στον κόσμο κεκλιμένα Rotor Sails σε Ro-Ro πλοίο

Τα πρώτα στον κόσμο κεκλιμένα Rotor Sails σε Ro-Ro πλοίο

538
Τα πρώτα στον κόσμο κεκλιμένα Rotor Sails σε Ro-Ro πλοίο

H Norsepower Oy Ltd., o κορυφαίος πάροχος βοηθητικών συστημάτων πρόωσης που χρησιμοποιούν την αιολική ενέργεια, ολοκλήρωσε με επιτυχία την εγκατάσταση δύο περιστρεφόμενων κυλινδρικών ιστίων (Rotor Sails), μήκους 35 μ. το καθένα, στο Ro-Ro πλοίο «SC Connector» της SEA-CARGO.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη τη συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως σύστημα Rotor Sails το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής της κλίσης των κυλινδρικών ιστίων, επιτρέποντας έτσι στο πλοίο να πλέει από περάσματα όπου υπάρχει περιορισμός ύψους, όπως γέφυρες ή σημεία όπου υπάρχουν γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, το σύστημα είναι δυνατόν να φέρει τα ιστία μέχρι και σε σχεδόν οριζόντια θέση, εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησαν οι Norsepower και SEA-CARGO, η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος στο χωρητικότητας 12.251 GT «SC Connector» μπορεί να επιφέρει μείωση έως και κατά 25% στην κατανάλωση καυσίμου καθώς και στις εκπομπές άνθρακα. Επιπλέον, σε κατάλληλες συνθήκες αέρα, το πλοίο θα μπορεί να διατηρεί σταθερή την ταχύτητα πλεύσης του χρησιμοποιώντας μόνο τα Rotor Sails.

Φωτό: sea-cargo.no

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.