Ο πρώτος πλωτός τερματικός LNG στην Υποσαχάρια Αφρική

Ο πρώτος πλωτός τερματικός LNG στην Υποσαχάρια Αφρική

100
Ο πρώτος πλωτός τερματικός LNG στην Υποσαχάρια Αφρική

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία Reganosa, γνωστοποιεί την ανάληψη της λειτουργίας και της συντήρησης του τερματικού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Τέμα της Γκάνας. Ο υπό κατασκευή τερματικός σταθμός LNG αποτελεί μια καινοτόμο και μοναδική προσθήκη τόσο για τις υποδομές της περιοχής όσο και για την Υποσαχάρια Αφρική, καθώς αμφότερες οι μονάδες αποθήκευσης (FSU) και επαναεριοποίησης (FSU) του τερματικού είναι πλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει της σύμβασης, η Tema LNG Terminal Company (TLTC) ανέθεσε στη Reganosa τη λειτουργία και τη συντήρηση των πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, του συνδεδεμένου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 6 χλμ., καθώς και ενός σταθμού μέτρησης και μείωσης της πίεσης που συνδέεται με το υφιστάμενο δίκτυο αγωγών.

Η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης του τερματικού κατέφτασε στην Γκάνα στις 7 Ιανουαρίου, γεγονός που θα επιτρέψει στην TLTC να εκκινήσει τη διάθεση LNG σε πελάτες μέσω του τερματικού σταθμού κατά το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η εν λόγω μονάδα θα βρίσκεται εντός του λιμένα της Τέμα, στον οποίο η TLTC έχει κατασκευάσει επιπρόσθετες θαλάσσιες υποδομές, που θα επιτρέψουν την οικονομικά αποδοτική φόρτωση και επαναεριοποίηση του LNG, χωρίς να επηρεάζεται η θαλάσσια και λιμενική κυκλοφορία στον Κόλπο της Γουινέας. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις υποδοχής θα λαμβάνουν το αέριο από την πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης μέσω υποθαλάσσιων αγωγών, προτού παραδώσουν το φυσικό αέριο στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Γκάνας (GNPC) και στους πελάτες της. Το LNG θα προμηθεύει η Shell κατόπιν σύναψης μακροχρόνιου συμβολαίου.

Σύμφωνα με τον project manager της ΤLTC, μόλις τεθεί σε λειτουργία η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης, ο τερματικός LNG στην Τέμα θα είναι ικανό να λαμβάνει, να επαναεριοποιεί, να αποθηκεύει και να διαθέτει περίπου 1,7 εκατ. τόνους LNG ετησίως – ποσότητα που αντιστοιχεί στο 30% της γενικής χωρητικότητας της χώρας. Παράλληλα, η αδιάκοπη παροχή φυσικού αερίου από τον τερματικό LNG στην Τέμα θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Δυτικής Αφρικής, ενώ θα επιτρέψει στην GNPC να παράσχει, αξιόπιστα και οικονομικά, αέριο στην ενεργειακή και βιομηχανική ζώνη της Τέμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.