”Βuy American”: Η πρώτη κίνηση Μπάιντεν (και) για την εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία 

”Βuy American”: Η πρώτη κίνηση Μπάιντεν (και) για την εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία 

677
”Βuy American”: Η πρώτη κίνηση Μπάιντεν (και) για την εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία 

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την τόνωση της αμερικανικής κατασκευής και παραγωγής προϊόντων. Με το σχετικό διάταγμα με τίτλο “Strengthening ‘Buy American’ Provisions, Ensuring Future of America is Made in America by All of America’s Workers” η κρατική διοίκηση Μπάιντεν δεσμεύεται να χρησιμοποιεί κεφάλαια από τη φορολογία Αμερικανών πολιτών για την επένδυση σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλιακή βιομηχανία, το εν λόγω διάταγμα επαναλαμβάνει ρητά την υποστήριξη Μπάιντεν στον Jones Act, έναν νόμο 100 ετών, σύμφωνα με τον οποίο εμπορεύματα θα μεταφέρονται μεταξύ αμερικανικών λιμένων με πλοία κατασκευής, ιδιοκτησίας και διαχείρισης Αμερικανών πολιτών ή μόνιμων κατοίκων των ΗΠΑ.

Ο εν λόγω νόμος, ο οποίος προστατεύει τα δρομολόγια καμποτάζ, έχει γίνει αντικείμενο δριμείας κριτικής από πολλούς καθώς θεωρείται μέτρο προστατευτισμού που αυξάνει τα κόστη τόσο για τους ναυλωτές όσο και για τους τελικούς καταναλωτές. Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Jones Act σημειώνουν ότι ο εν λόγω νόμος είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το American Maritime Partnership (AMP), η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ απασχολεί περίπου 650.000 Αμερικανούς και συμβάλλει στο ΑΕΠ κατά $154 δισ. ετησίως.

Ο επικεφαλής της AMP Mike Roberts σημείωσε ότι με τον εν λόγω διάταγμα η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τα επόμενα χρόνια να επενδύσει σε αμερικανικά πλοία και υποδομές προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον ενισχύοντας την εθνική ασφάλεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, το οποίο με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι θα εργαστεί σκληρά υπέρ του Jones Act με στόχο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και υποστήριξης της μεσαίας τάξης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.