Αναβολή στην ολοκλήρωση του Nord Stream 2

Αναβολή στην ολοκλήρωση του Nord Stream 2

251
Αναβολή στην ολοκλήρωση του Nord Stream 2

Την αναβολή της κατασκευής του τελευταίου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 στα χωρικά ύδατα της Δανίας ανακοίνωσε η ελβετική Nord Stream 2 AG, θυγατρική της Gazprom.

Ο λόγος για την καθυστέρηση είναι η ανάγκη «ελέγχου του εξοπλισμού», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει η κατασκευή. «Πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε πότε θα αρχίσουμε να βάζουμε τους σωλήνες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου”, είπε.

Την 1η Ιανουαρίου, τέθηκε σε ισχύ ένα νέο πακέτο κυρώσεων στις ΗΠΑ, επεκτείνοντας περιοριστικά μέτρα στις υπηρεσίες ασφάλισης, δοκιμών, επαλήθευσης συμμόρφωσης και πιστοποίησης του αγωγού.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε προειδοποιήσεις σε Ευρωπαίους συμμετέχοντες να εγκαταλείψουν το έργο «προτού να είναι πολύ αργά».

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, έγινε γνωστό ότι η δανέζικη εταιρεία Ramboll αποφάσισε να αποσυρθεί από το έργο ενώ παρόμοια ανακοίνωση είχε γίνει στις 3 Ιανουαρίου και από τον DNV GL που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Nord Stream 2. Η απόφαση ελήφθη λόγω των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αφού το Κογκρέσο ανέτρεψε το βέτο του προέδρου Τραμπ.

Ένα άλλο πακέτο περιοριστικών μέτρων απαγορεύει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες δοκιμών, επαλήθευσης ή πιστοποίησης του αγωγού. «Ο DNV GL θα σταματήσει όλες τις δραστηριότητες συμμόρφωσης του αγωγού Nord Stream 2 όσο παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις. Εφαρμόζουμε ένα σχέδιο για να περιορίσουμε την υποστήριξή μας για την πιστοποίηση του έργου», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση .

Τον Σεπτέμβριο, το The International Group of P&I Clubs αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Nord Stream 2, ξεκαθαρίζοντας ότι κανένα από τα 13 μέλη της δεν θα παρέχει ασφαλιστική κάλυψη σε πλοία που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.