Εμβολιασμός εναντίον Covid-19 και αεροπορικά ταξίδια

Εμβολιασμός εναντίον Covid-19 και αεροπορικά ταξίδια

631
Εμβολιασμός εναντίον Covid-19 και αεροπορικά ταξίδια

Το να αποτελεί ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προαπαιτούμενο για τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι παρόμοιο με τις διακρίσεις στον εργασιακό τομέα και είναι κάτι που θα πρέπει να απορριφθεί, δήλωσε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

«Ποτέ δεν θα πρέπει να απαιτούμε τον εμβολιασμό για να πάρουμε μια δουλειά ή να ταξιδέψουμε», δήλωσε η Γκλόρια Γκεβάρα, διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC στο πανέλ της διάσκεψης Reuters Next.

Καθώς οι κυβερνήσεις σπεύδουν να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού, κάποιοι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν προτείνει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για τα αεροπορικά ταξίδια. Η Qantas Airways έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει μια τέτοια προϋπόθεση.

«Διαφωνώ εντελώς με την προσέγγιση της Qantas», δήλωσε η Γκεβάρα, της οποίας ο οργανισμός αντιπροσωπεύει έναν κλάδο ο οποίος αντιστοιχεί έως και στο 10% της παγκόσμιας απασχόλησης. «Εάν απαιτήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τα ταξίδια, αυτό μας οδηγεί σε διακρίσεις».

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας των αεροπορικών εταιριών και το φιλτράρισμα του αέρα στην καμπίνα του αεροσκάφους σημαίνουν ότι οι επιβάτες έχουν «λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν COVID σε ένα αεροπλάνο (απ’ ό,τι) σε ένα σούπερ μάρκετ», πρόσθεσε η ίδια. «Χρειάζεται να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και να θέσουμε ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό γι’ αυτούς».

Τα σχολια της Γκεβάρα έρχονται σε αντίθεση με την πλειονότητα όσων παρακολουθούν το online πάνελ, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της προϋπόθεσης του εμβολιασμού σύμφωνα με μια γρήγορη έρευνα από τους διοργανωτές της διάσκεψης. Ωστόσο, η Γκεβάρα βρήκε στήριξη στον διευθύνοντα σύμβουλο της AirAsia Group Τόνι Φερνάντες, που δήλωσε ότι τα παγκόσμια πρωτόκολλα διενέργειας τεστ συνεχίζουν να είναι το ‘κλειδί’ για την απελευθέρωση των ταξιδίων.

Ο Φερνάντες δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση είναι «απαισιόδοξος» για την ετοιμότητα των χωρών να δεχθούν η μία τα τεστ και τα πιστοποιητικά της άλλης, με πολλές ασιατικές χώρες να είναι επίσης πιθανόν να απαιτούν τον εμβολιασμό.

«Υπάρχει τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης εκεί έξω», δήλωσε ο Φερνάντες. «Κάποιες χώρες θα πουν: Αυτό το τεστ PCR διενεργείται πραγματικά σύμφωνα με τα δικά μας πρότυπα; Οι κυβερνήσεις γίνονται ολοένα και πιο εθνικιστικές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.