Συντήρηση πλοίων και θαλάσσια ρύπανση: Η Αυστραλιανή Ακτοφυλακή σκληραίνει τη στάση της

Συντήρηση πλοίων και θαλάσσια ρύπανση: Η Αυστραλιανή Ακτοφυλακή σκληραίνει τη στάση της

374
Συντήρηση πλοίων και θαλάσσια ρύπανση: Η Αυστραλιανή Ακτοφυλακή σκληραίνει τη στάση της

Πρόσφατα η Australian Maritime Safety Authority (ΑΜSA) ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στα ύδατά της σε ένα πλοίο μεταφοράς ζώων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της AMSA, το «Barkly Pearl» αρχικά εντοπίστηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020 να ταξιδεύει στα ύδατα της βόρειας Αυστραλίας έχοντας μια μεγάλη τρύπα στο κέλυφός του. H AMSA σημειώνει ότι, λόγω ανησυχιών των επιθεωρητών για την ακεραιότητα της δομής του πλοίου, την πιθανή απειλή θαλάσσιας ρύπανσης και τον άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των ναυτικών, εξέδωσε απαγορευτικό, με αποτέλεσμα το πλοίο να οδηγηθεί στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι του Geraldton.

Τους τελευταίους δύο μήνες, οι επιθεωρητές της AMSA συνεργάστηκαν στενά με τη διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου για την εξεύρεση λύσης. Στις 7 Ιανουαρίου, το «Barkly Pearl» φορτώθηκε στο «MV Falcon», ένα ημι-υποβρύχιο Heavy Load Carrier, για την ασφαλή αναχώρησή του από τα αυστραλιανά ύδατα.

Μάλιστα η AMSA αποφάσισε την απαγόρευση της εισόδου του πλοίου στα αυστραλιανά ύδατα για τους επόμενους 24 μήνες. «Πρόκειται για σημαντική απόφαση από την AMSA. Είναι η πρώτη φορά που απαγορεύεται η πρόσβαση σε ένα πλοίο στα λιμάνια και ύδατα της Αυστραλίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και αυτό σίγουρα θα επηρεάσει τις εμπορικές του λειτουργίες», τονίζει ο Allan Schwartz, General Manger Operations της ΑΜSA.

O ίδιος σημείωσε ότι η αυστραλιανή κοινότητα αναμένει τα πλοία που επιχειρούν καταπλέουν στα λιμάνια της χώρας ή ταξιδεύουν μέσω αυτής να είναι αξιόπλοα. «Η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του “Barkly Pearl” αμέλησε τη συντήρησή του, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των ναυτικών και να απειλείται το θαλάσσιο περιβάλλον της Αυστραλίας», πρόσθεσε ο κ. Schwartz.

Φωτό: www.amsa.gov.au

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.