LNG: Προσφορά και ζήτηση οδηγούν τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ

LNG: Προσφορά και ζήτηση οδηγούν τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ

283
LNG: Προσφορά και ζήτηση οδηγούν τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ

Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι τιμές LNG, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Ασία έχουν ωθήσει προς τα επάνω τη ζήτηση, ενώ την ίδια ώρα τα διαθέσιμα φορτία είναι περιορισμένα στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στη spot αγορά άγγιξαν τα $20,705/εκατ. btu την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το S&P Global Platts, καθώς traders και αγοραστές στην Ασία έσπευσαν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες.

Πρόκειται μάλιστα για τετραπλή αύξηση των τιμών LNG σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου. «Αυτό που έχει πυροδοτήσει το ράλι [στην τιμή] είναι ο ψυχρότερος από τα κανονικά επίπεδα καιρός στην Ασία και στην Ευρώπη και η παντελής έλλειψη διαθέσιμων LNG tankers», ανέφεραν στους Financial Times αναλυτές του S&P Global Platts.

Το δημοσίευμα των FT αναφέρει επίσης ότι ένας ασυνήθιστος αριθμός πλοίων μεταφοράς LNG οδεύουν προς την Ασία από τις ΗΠΑ, ουσιαστικά μειώνοντας τη διαθεσιμότητα προς φόρτωση πλοίων. Την ίδια ώρα, καθυστερήσεις στη Διώρυγα του Παναμά έχουν αυξήσει τη διάρκεια του ταξιδιού από το US Gulf Coast κατά δύο εβδομάδες, ενώ προμήθειες από Κατάρ και Μαλαισία κινούνται σε μικρότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.