
Ο υφυπουργός Μεταφορών του Βιετνάμ, Nguyen Nhat, τόνισε σε ΜΜΕ της ΝΑ Ασίας ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα δοθεί προτεραιότητα από την κυβέρνηση στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό των βαθέων λιμένων της χώρας, καθώς και στη στήριξη του τοπικού ναυτιλιακού cluster.
Μιλώντας σχετικά με τον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του συστήματος θαλάσσιων λιμένων του Βιετνάμ για την περίοδο 2021-2030, με όραμα έως το 2050, ο υφυπουργός τόνισε τη σημαντική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, τόσο σε όγκο μεταφερόμενων φορτίων όσο και στην ποιότητα υπηρεσιών του εθνικού συστήματος θαλάσσιων λιμένων του Βιετνάμ. Τόνισε επίσης ότι η ανάπτυξη ουσιαστικά ανταποκρίνεται στους αναπτυξιακούς στόχους που καθορίζονται στο εγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης. Το σχέδιο αφορά την ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια της χώρας αλλά και την είσοδό της, τα επόμενα χρόνια, στις κορυφαίες είκοσι οικονομικές και βιομηχανικές δυνάμεις του κόσμου.
Κατά τον Βιετναμέζο υφυπουργό, το νέο σύστημα θαλάσσιων λιμένων έχει συμβάλει στην ώθηση των παράκτιων οικονομιών και στην ανάπτυξη των παραθαλάσσιων βιομηχανικών ζωνών, διασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερες εξαγωγές εμπορευμάτων μέσω θαλάσσιων οδών. Τη δεκαετία του 2000, η συνολική διακίνηση αγαθών μέσω των λιμένων της χώρας δεν ξεπερνούσε τους 82 εκατ. τόνους. Ο όγκος το 2019 αυξήθηκε σε 664 εκατ. τόνους και υπολογίζεται ότι έφτασε στους 670 εκατ. τόνους το 2020.
Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο, ο όγκος φορτίων που θα διακινούνται μέσω λιμένων της χώρας θα είναι 1,14-1,42 δισ. τόνοι ετησίως, έως το 2030. Παράλληλα, οι λιμένες της χώρας αναμένεται να εξυπηρετούν 10,1-10,3 εκατ. επιβάτες ετησίως. Μέχρι το 2050, ο όγκος διακινούμενου φορτίου αναμένεται να αυξηθεί σε 2,8-3,3 τόνους και ο αριθμός των επιβατών σε 14,4 έως 15,1 εκατ. ετησίως.
Το συνολικό κόστος για την ανάπτυξη των υποδομών στους λιμένες του Βιετνάμ έως το 2030 εκτιμάται σε περίπου 7,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Φωτό: Quang Nguyen Vinh/Pixabay
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας τους στοχεύουν Μπραζίλια και Πεκίνο, καθώς η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο σημαντικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Η πρώτη…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ