Πώς αλληλεπιδρούν η κλιματική αλλαγή και τα αστικά περιβάλλοντα

Πώς αλληλεπιδρούν η κλιματική αλλαγή και τα αστικά περιβάλλοντα

81
Πώς αλληλεπιδρούν η κλιματική αλλαγή και τα αστικά περιβάλλοντα

Τα αστικά περιβάλλοντα καταλαμβάνουν το 3% της επιφάνειας της Γης και συγκεντρώνουν το σύνολο των ανθρωπογενών επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Μελέτη του Illinois News Bureau εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα αστικά κλίματα σε σχέση με κλίματα που δεν επηρεάζονται από ανθρωπογενείς επιρροές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πόλεις έρχονται αντιμέτωπες με υψηλότερες θερμοκρασίες, λειψυδρία, υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μεγάλη ενεργειακή αφαίμαξη. Μελλοντικά μοντέλα προσομοίωσης του καιρού εξετάζουν πώς παράγοντες όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αναγκάζουν το κλίμα να μεταβληθεί.

Με βάση το συγκεκριμένο κλιματικό μοντέλο προσομοίωσης, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εξηγήσει το προφίλ του κλίματος στις αστικές δομές. Η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε το κλιματικό μοντέλο προσομοίωσης σε 26 παγκόσμια κλιματικά μοντέλα που υπάρχουν ήδη. Η προσέγγιση αυτή επέτρεψε στους ερευνητές να ποσοτικοποιήσουν κλιματικά δεδομένα μέχρι το 2100, την κλιματική αλλαγή αλλά και την αβεβαιότητα που τη συνοδεύει για το μέλλον. Οι πόλεις κατά το τέλος αυτού του αιώνα θα έχουν αξιοσημείωτη αύξηση στη μέση θερμοκρασία μέχρι και 1,9 βαθμούς Κελσίου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Lei Zhao, τονίζει την επιτακτική ανάγκη για ανασχεδιασμό των πόλεων, με έμφαση στη δημιουργία πράσινων υποδομών, έτσι ώστε να συμβάλουν στη μείωση των υψηλών επιπέδων θερμότητας που παρατηρούνται. Οι εκτιμήσεις της έρευνας δεν λαμβάνουν υπόψη το σενάριο της μελλοντικής αστικής ανάπτυξης. Το μοντέλο είναι ευέλικτο και μπορεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα μελέτης, αναφέρει ο κ. Zhao. Αν αναλογιστούμε πως με τα ήδη υπάρχοντα αστικά περιβάλλοντα τα αποτελέσματα δεν είναι ευνοϊκά, στο ενδεχόμενο μιας επερχόμενης αστικής ανάπτυξης τα δεδομένα θα είναι πολύ απογοητευτικά.

Φωτό: Chuttersnap/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.