Καλύτερες ημέρες για τον Περσικό Κόλπο ( ; )

Καλύτερες ημέρες για τον Περσικό Κόλπο ( ; )

79
Καλύτερες ημέρες για τον Περσικό Κόλπο ( ; )

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η εποχή του οικονομικού πολέμου που προώθησαν οι ΗΠΑ με στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία έχει πλέον «τελειώσει». Ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ότι στόχος των αμερικανικών «αλαζονικών δυνάμεων» ήταν να «κλείσουν τις επιχειρήσεις στο Ιράν», ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως εμπνευστή του συγκεκριμένου οικονομικού πολέμου εναντίον της χώρας του.

Ο Ιρανός πρόεδρος φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας, επισημαίνοντας ότι «πολλά υποσχόμενες ημέρες περιμένουν τον ιρανικό λαό». Ως γνωστόν, η τρέχουσα αμερικανική κυβέρνηση από το 2018 επανεισήγαγε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, τις οποίες είχε καταργήσει η προεδρία Ομπάμα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, δήλωσε ότι ο επικείμενος διάλογος μεταξύ των παράκτιων κρατών του Περσικού Κόλπου θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή. «Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε και να παραμείνουμε σε διάλογο με χώρες της περιοχής, αλλά και με το Ιράν», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια πρόσφατης κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, ενώ πρόσθεσε ότι για το Κατάρ τα γεωπολιτικά θέματα ασφάλειας στην περιοχή του Κόλπου αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ηγέτες των αραβικών κρατών του Κόλπου έφθασαν σήμερα στη Σαουδική Αραβία για μια σύνοδο κορυφής επικεντρωμένη στον τερματισμό της μακροχρόνιας διένεξης με το Κατάρ, η οποία έχει διαλύσει την ενότητα του Κόλπου σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν.

Τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al Thani υποδέχθηκε στην ιστορική πόλη αλ-Ούλα ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Οι δύο άνδρες, φορώντας μάσκες, αγκαλιάσθηκαν στην πίστα του αεροδρομίου.

Φωτό: Bandar Aljaloud/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: Bandar Aljaloud/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πριν από τη συνάντηση, το Κουβέιτ ανακοίνωσε πως η Σαουδική Αραβία, η οποία μαζί με τους συμμάχους της επέβαλαν μποϊκοτάζ στην Ντόχα στα μέσα του 2017, θα ανοίξει και πάλι τον εναέριο χώρο της και τα σύνορά της για το Κατάρ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, για την οποία ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι θα υπογραφεί παρουσία του ανώτερου συμβούλου του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ.

Άλλοι ηγέτες του Κόλπου είχαν φθάσει νωρίτερα στην Αλ-Ούλα και πηγή δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο κορυφής, η οποία είχε αναβληθεί τον Δεκέμβριο, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, επειδή το Ριάντ εργαζόταν για μια συμφωνία.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος είχαν διακόψει τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις τους με το Κατάρ, όπως και τα ταξίδια προς και από τη χώρα αυτή, κατηγορώντας την Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, κάτι που η τελευταία αρνείται.

Η αποκατάσταση των σχέσεων είναι η τελευταία μιας σειράς συμφωνιών που επεδίωξε η Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή –οι άλλες αφορούν το Ισραήλ και αραβικά κράτη– με στόχο να οικοδομηθεί ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον του Ιράν.

Ενώ το Ριάντ κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να άρει το εμπάργκο, τα άλλα τρία κράτη δεν έχουν σχολιάσει το θέμα. Όμως ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως «αποτελεί προσδοκία μας» να συμμετάσχουν και αυτά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που διαφαίνεται, το Κατάρ θα αναστείλει αγωγές που σχετίζονται με το μποϊκοτάζ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν πως η Σαουδική Αραβία πιέζει απρόθυμους συμμάχους της να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας για να δείξει στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ριάντ είναι ανοικτό στον διάλογο. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή με το βασίλειο όσον αφορά τις επιδόσεις του τελευταίου στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο στην Υεμένη.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, από τη μια, και το Κατάρ, από την άλλη, επιδιώκουν αντίθετους στόχους στη Λιβύη και στο θέμα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Και τα τρία κράτη είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Φωτό: Iranian Navy/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.