Παράθυρο ευκαιρίας για τους πετρελαιοπαραγωγούς το 2021;

Παράθυρο ευκαιρίας για τους πετρελαιοπαραγωγούς το 2021;

204
Παράθυρο ευκαιρίας για τους πετρελαιοπαραγωγούς το 2021;

Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε σοβαρά τη ζήτηση για πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην αγορά πλεονάζουσα προσφορά και υψηλά αποθέματα και οι παραγωγοί να σπεύδουν να μειώσουν την παραγωγή, προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές σε κερδοφόρα επίπεδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Rystad Energy, ωστόσο, το 2021 ενδέχεται να αποτελέσει έτος ευκαιριών για τους παραγωγούς πετρελαίου. Παρά το γεγονός ότι η προσφορά πετρελαίου και παραγώγων αυτού θα ξεπεράσει τη ζήτηση το α΄ τρίμηνο του 2021, οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του Covid-19 θα επιταχύνουν την ανάκαμψη της ζήτησης. Μάλιστα η Rystad αναμένει ότι θα αρχίσουν να καταγράφονται ελλείμματα στην προσφορά από τον Μάιο, τα οποία τον Αύγουστο θα ανέλθουν σε 3,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Παράλληλα, ο οίκος αναλύσεων εκτιμά ότι η αγορά τον Ιανουάριο θα παρουσιαστεί αρκετά ισορροπημένη, με την προσφορά και τη ζήτηση να κινούνται στα 77,7-77,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Ένα σημαντικό πλεόνασμα της προσφοράς θα καταγραφεί τον Φεβρουάριο και κυρίως τον Μάρτιο του 2021.

H Rystad σημειώνει ότι οι εν λόγω εκτιμήσεις βασίζονται στο base case σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η παραγωγή από τον OPEC θα παραμείνει σταθερή μετά τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα αναμένει ότι η προσφορά από Ιράν και ΗΠΑ δεν θα παρουσιάσει σημαντική αυξητική τάση νωρίτερα από το 2022.

Η αλλαγή σκυτάλης στην αμερικανική προεδρία μπορεί να σημαίνει ότι το Ιράν θα παρουσιάσει μια ταχύτερη από το base case σενάριο επιστροφή στην εξορυκτική και εξαγωγική δραστηριότητα, είτε επειδή η νέα κρατική διοίκηση θα άρει τις κυρώσεις έναντι της Τεχεράνης είτε επειδή χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα στραφούν στις εισαγωγές από τη χώρα του Περσικού Κόλπου, θεωρώντας ότι η Ουάσιγκτον θα παραβλέψει τις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις.

Η Rystad επισημαίνει στην ανάλυσή της ότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο απόκλισης από τις εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, καταλήγει ότι ενδέχεται τα εκτιμώμενα ελλείμματα προσφοράς να πυροδοτήσουν μια αύξηση της παραγωγής από τα κράτη-μέλη του OPEC από τον Μάιο του 2021, εξέλιξη που θα επηρεάσει τα μηνιαία ισοζύγια.

Φωτό: Jan-Rune Smenes Reite/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.