Port Sudan: Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης για την Ανατολική Αφρική

Port Sudan: Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης για την Ανατολική Αφρική

176
Port Sudan: Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης για την Ανατολική Αφρική

Μια πολυμελής αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Αιθιοπίας, με επικεφαλής την υπουργό Μεταφορών Dagmawit Moges, συναντήθηκε πρόσφατα στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών του Σουδάν, με βασικό αντικείμενο διαπραγματεύσεων τις θαλάσσιες μεταφορές της Αιθιοπίας. Σκοπός της αιθιοπικής αντιπροσωπείας είναι να αξιοποιηθεί στον βέλτιστο βαθμό η απρόσκοπτη πρόσβαση των διά θαλάσσης εμπορευμάτων και φορτίων της εσώκλειστης χώρας προς τον κεντρικό λιμένα του Σουδάν, Port Sudan, και από εκεί προς τις διεθνείς αγορές.

Η συνάντηση κορυφής είχε ως βασικό στόχο να αξιοποιηθεί, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, το Port Sudan ως μια πρόσθετη επιλογή για τις διά θαλάσσης διεθνείς μεταφορές από και προς την Αιθιοπία. Η αύξηση των εξαγωγών της χώρας, σε συνδυασμό με τις τεταμένες σχέσεις με την Ερυθραία και τη Σομαλία αλλά και την απόλυτη εξάρτηση από τον λιμένα του Τζιμπουτί, αναγκάζει την κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα να βρει άμεσες λύσεις για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τη διοίκηση του λιμένα Port Sudan, την εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων του Σουδάν, την Αρχή διοίκησης των εθνικών οδών του Σουδάν, το Υπουργείο Εμπορίου και τις Τελωνειακές Αρχές. Η υπουργός Dagmawit Moges πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας και Μεταλλείων του Σουδάν Khairy Abdel-Rahman για θέματα που αφορούν τον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου στο Σουδάν αλλά και τον εφοδιασμό και τη διανομή προϊόντων πετρελαίου στις δύο χώρες. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη βελτίωση της απρόσκοπτης μεταφοράς του πετρελαίου από τα νότια εδάφη του Σουδάν, τα οποία είναι πλούσια σε κοιτάσματα μαύρου χρυσού, προς την Αιθιοπία και τις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.