Inmarsat: Συμμαχία με δύο νέες εταιρείες ψηφιακών λύσεων

Inmarsat: Συμμαχία με δύο νέες εταιρείες ψηφιακών λύσεων

215
Inmarsat: Συμμαχία με δύο νέες εταιρείες ψηφιακών λύσεων

Ο οργανισμός Inmarsat, ο οποίος παρέχει δορυφορικές επικοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ναυτιλίας, ανακοίνωσε την αναβάθμιση δύο νεοσύστατων επιχειρήσεων, VesselBot και PortXchange, σε Πιστοποιημένους Παρόχους Εφαρμογών (Certified Application Providers ‒ CAP), στο πλαίσιο της φετινής πρωτοβουλίας «Μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα στη ναυτιλία» (Decarbonising Shipping) της εταιρείας Rainmaking.

Οι λύσεις που προσφέρουν οι εταιρείες VesselBot και PortXchange έχουν υποστηριχτεί από το εγχείρημα «Trade and Transport Impact» της εταιρείας Rainmaking, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στοχεύει στην αξιοποίηση της δύναμης νεοσύστατων εταιρειών προς επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG).

Το λογισμικό βελτιστοποίησης του ταξιδιού «Voyage TCE Optimization Decision Support System», προϊόν της VesselBot, χρησιμοποιεί προηγμένα μοντέλα AI, που βασίζονται τόσο σε δεδομένα της αγοράς όσο και σε δεδομένα από πλοία, προς υποστήριξη της λήψης επιχειρησιακών αποφάσεων και της αύξησης της κερδοφορίας από κάθε ταξίδι πλοίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το λογισμικό παρέχει επίσης συμβουλές σχετικά με την επιλογή βέλτιστης ταχύτητας και διαδρομής πλου, αξιολογώντας τις παραμέτρους των υφιστάμενων καιρικών συνθηκών. Επιπρόσθετα, το λογισμικό προσφέρει συστάσεις σχετικά με τις διαθέσιμες αποθηκευμένες ποσότητες καυσίμων, αξιοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ενώ έχει τη δυνατότητα εκτίμησης της απόδοσης του Time Charter Equivalent (TCE).

Σχετικά με το προϊόν της εταιρείας PortXchange, πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα η οποία συλλέγει και προσφέρει επιχειρησιακά δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο, σε όλους τους συσχετιζόμενους φορείς (γραμμές μεταφοράς, μεταφορείς, πράκτορες, τερματικοί σταθμοί και λιμενικές αρχές) κατά την άφιξη και την παραμονή ενός πλοίου στο λιμάνι προορισμού του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο στοχεύει στην τυποποίηση και στη βελτιστοποίηση των σχετικών διαδικασιών των port calls και στη δημιουργία ενός ενιαίου σημείου ενημέρωσης, όπου η διαθέσιμη πληροφορία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μείωση των εκπομπών CO2. Η αρχική εφαρμογή της πλατφόρμας PortXchange πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Ρότερνταμ και πλέον συναντάται τόσο σε ευρωπαϊκούς όσο και σε λιμένες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Με την κατάρτιση των δύο εταιρειών ως Πιστοποιημένων Παρόχων Εφαρμογών, οι εν λόγω εταιρείες θα ενσωματωθούν σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη ομάδα τεχνολογικών εταιρειών, η οποία υποστηρίζει την πλατφόρμα IoT της Inmarsat «Fleet Data» και την υπηρεσία «Fleet Xpress». Η πλατφόρμα συλλέγει δεδομένα από εγκατεστημένους επί του πλοίου αισθητήρες, τα οποία επεξεργάζεται και μεταφορτώνει σε μια κεντρική βάση δεδομένων νέφους (cloud-based database). Επιπρόσθετα, διαθέτει δυνατότητα διεπαφής εφαρμογής (Application Process Interface ‒ API), η οποία καθιστά εφικτή την πρόσβαση από το λογισμικό του ιδιοκτήτη ή εφαρμογές τρίτων.

Φωτό: www.inmarsat.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.