Ράλι για το εμπόριο το γ΄ τρίμηνο μετά το «σοκ» της πανδημίας

Ράλι για το εμπόριο το γ΄ τρίμηνο μετά το «σοκ» της πανδημίας

135
Ράλι για το εμπόριο το γ΄ τρίμηνο μετά το «σοκ» της πανδημίας

Το εμπόριο φαίνεται να ανακάμπτει μετά το «σοκ» της πανδημίας, τονίζει με πρόσφατη έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, τo γ΄ τρίμηνο ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου αυξήθηκε κατά 11,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, οπότε κατέγραψε πτώση 12,7%. Παρά την ανάκαμψη αυτή, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου ήταν μειωμένος κατά 5,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Οι περισσότερες βιομηχανοποιημένες περιοχές σημείωσαν ισχυρότερη ανάκαμψη στις εξαγωγές εμπορευμάτων τους, ενώ ο ρυθμός επέκτασης ήταν πιο «νωθρός» σε περιοχές που εξάγουν φυσικούς πόρους με έναν δυσανάλογο τρόπο. Ο ΠΟΕ αναφέρει ότι διψήφια ανάπτυξη των εξαγωγών σε σχέση με το β΄ τρίμηνο σημείωσαν η Βόρεια Αμερική (20,1%), η Ευρώπη (19,3%) και η Ασία (10,1%). Αντιθέτως, μικρότερη ανάκαμψη κατέγραψαν οι εξαγωγές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής (3,1%) το γ΄ τρίμηνο.

Ωστόσο, σε ετήσια βάση, μόνο η περιοχή της Ασίας (0,4%) κατάφερε να καταγράψει αύξηση των εξαγωγών σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική (-9%), την Ευρώπη (-5,4%) και τη Νότια και Κεντρική Αμερική (-3,4%). Από την άλλη, ο όγκος εισαγωγών κινήθηκε με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στη Βόρεια Αμερική (16,6%) και στην Ευρώπη (15%) το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΕ.

«Η αύξηση του όγκου εμπορίου το γ΄ τρίμηνο συνέπεσε με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ενάντια στην πανδημία στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, των οποίων οι υγειονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ανάκαμψη επίσης υποστηρίχτηκε από εκτεταμένες δημοσιονομικές και νομισματικές παρεμβάσεις σε κύριες οικονομίες. […] Αντιθέτως το εμπόριο παρέμεινε εξασθενημένο στη Νότια και Κεντρική Αμερική και σε άλλες περιοχές λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 και της έλλειψης δημοσιονομικής και νομισματικής δυναμικότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Συνολικά, ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου για τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους είναι μειωμένος κατά 8,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η πτώση αυτή είναι μικρότερη από την εκτιμώμενη από τον ΠΟΕ μείωση του εμπορίου κατά 9,2% για το 2020. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει για την πορεία του εμπορίου το δ΄ τρίμηνο το δεύτερο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καταλήγει ο ΠΟΕ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.