Άνθρακας: Ανάκαμψη για τη ζήτηση ενόψει;

Άνθρακας: Ανάκαμψη για τη ζήτηση ενόψει;

68
Άνθρακας: Ανάκαμψη για τη ζήτηση ενόψει;

H παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% το 2021 μετά την πτώση ρεκόρ που σημειώθηκε φέτος λόγω της πανδημίας, σημειώνει η International Energy Agency (IEA).

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και θα τονώσει τη βιομηχανική παραγωγή οδηγώντας τη ζήτηση για άνθρακα (θερμικό και μεταλλουργικό) στους 7.432 εκατ. τόνους το 2021 έναντι 7.243 εκατ. τόνων φέτος.

Σε πρόσφατη έκθεση της ΙΕΑ αναφέρεται επίσης ότι η ζήτηση για άνθρακα για το χρονικό διάστημα 2018-2020 εκτιμάται ότι θα έχει υποχωρήσει κατά 7% ή 500 εκατ. τόνους ελέω της πανδημίας αλλά και του γεγονότος ότι πολλές χώρες στρέφονται σε άλλες καθαρότερες μορφές ενέργειας.

«Πριν την έξαρση της πανδημίας αναμέναμε μια μικρή ανάκαμψη της ζήτησης για άνθρακα το 2020, ωστόσο είδαμε να καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση της χρήσης άνθρακα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε ο κ. Keisuke Sadamori, διευθυντής ενεργειακών αγορών της ΙΕΑ.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα καταγράψουν τις πρώτες αυξήσεις στη ζήτηση άνθρακα την τελευταία δεκαετία, η κατανάλωση το 2021 σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2019, αναφέρει η ΙΕΑ.

Σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του άνθρακα, η ΙΕΑ εκτιμά ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ξεπεράσουν τον άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα έως το 2025, ενώ το φυσικό αέριο θα αντικαταστήσει τον άνθρακα στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων ενεργειακών πηγών, πίσω από το πετρέλαιο.

Φωτό: Thanasis Papazacharias/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.