Σε Φίτζι και Βανουάτου ο πρώτος τροπικός κυκλώνας της σεζόν για τον...

Σε Φίτζι και Βανουάτου ο πρώτος τροπικός κυκλώνας της σεζόν για τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό

81
Σε Φίτζι και Βανουάτου ο πρώτος τροπικός κυκλώνας της σεζόν για τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό

Με βάση τις μετεωρολογικές καταγραφές, το Σαββατοκύριακο 12-13/12, ο πρώτος τροπικός κυκλώνας θα αφήσει το στίγμα του στις περιοχές του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού. Το σημείο όπου τώρα εκτυλίσσεται η κακοκαιρία που θα οδηγήσει στον τροπικό κυκλώνα στο τέλος της εβδομάδας είναι κοντά στην Αμερικανική Σαμόα. Η κακοκαιρία κινείται από τα δυτικά προς τα νοτιοδυτικά με μεγαλύτερη ένταση, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε τροπικό κυκλώνα, που θα ονομαστεί Yasa.

Επίσης, η τροπική κατάθλιψη της περιοχής δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες, όπως η διάτμηση ανέμου και θερμών υδάτων των ωκεανών, που συμβάλλουν στη δημιουργία τροπικού κυκλώνα. Ως «τροπική κατάθλιψη» ορίζεται η διαταραχή με καθορισμένη κυκλοφορία όπου μπορούν να εκτιμηθούν η κεντρική θέση και η μέγιστη ταχύτητα του ανέμου για 10 λεπτά, η οποία θα πρέπει να είναι μικρότερη από 63 χλμ. ανά ώρα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Η διάτμηση του ανέμου είναι η αύξηση της ισχύος ή η μεταβολή της κατεύθυνσης του αέρα από την επιφάνεια της θάλασσας σε υψηλότερο ή οριζόντιας κατεύθυνσης σημείο στην ατμόσφαιρα. Η έντονη παρουσία διάτμησης του αέρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποτρέψει ή, ακόμα, να εξασθενίσει αρκετά ένα τροπικό φαινόμενο.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από τη Δευτέρα 7 έως και την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, η κακοκαιρία άφησε πίσω της ισχυρές βροχοπτώσεις, που μετρήθηκαν στα 62 χλστ. στην Αμερικανική Σαμόα. Η βροχόπτωση συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς και την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, χωρίς να εμποδίζεται η δημιουργία του κυκλώνα. Στα τέλη του Σαββατοκύριακου, πολύ ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις θα επεκταθούν μεταξύ Φίτζι και Βανουάτου.

Ως συνέπεια του τροπικού κυκλώνα που έρχεται, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν έντονες κυματώσεις και ρεύματα κατηγορίας rip current. Ο όρος «rip current» αναφέρεται σε ένα ρεύμα που ονομάζεται συνήθως «ξίσωμα» (ή παραπλανητικά «παλίρροια»). Το συγκεκριμένο είδος ρεύματος νερού αναπτύσσεται κοντά σε παραλίες με έντονες κυματώσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.